Problémy s početím musela řešit pětina českých žen

Praha – Každá pátá Češka se ve svém životě potýkala s problémy s početím. U partnerky se s nimi setkalo 16 procent mužů, ukázal průzkum společnosti STEM/MARK pro Českou gynekologicko-porodnickou společnost Praha – Každá pátá Češka se ve svém životě potýkala s problémy s početím. U partnerky se s nimi setkalo 16 procent mužů, ukázal průzkum společnosti STEM/MARK pro Českou gynekologicko-porodnickou společnost

Průzkumu se v lednu a únoru zúčastnilo 1463 osob, z nich 1208 žen. Ideální věk k početí prvního potomka je podle ní 25 let, kdy je organismus ženy na těhotenství nejlépe připravený a hrozí menší riziko zdravotních komplikací u narozených miminek.

„Vzrůstající věk prvorodiček je jedním z faktorů, který se významným dílem podílí na neplodnosti českých párů. U nás v České republice průměrný věk překročil 30 let, což je hranice, po které se plodnost žen snižuje, po pětatřicátém roce pak skokově klesá," uvedla lékařka Iva Zadrobílková z centra asistované reprodukce v Hradci Králové.

Češky rodí první dítě o pět let později než v roce 1990. Průměrný věk rodiček loni dosáhl 30 let, po umělém oplodnění je ještě vyšší. To žádají ženy většinou mezi 33 až 38 lety. Zdravotní pojišťovny jej hradí do 39 let.

Za neplodnost je považována neschopnost páru dosáhnout těhotenství po šesti měsících až jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Podle průzkumu 59 procent bezdětných žen, 43 procent žen s dětmi a 64 procent dětí považuje za první možnost jejího řešení umělé oplodnění. Pomocí něj se v Česku narodí ročně 5000 až 6000 dětí, což je asi pět až šest procent novorozenců.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

porodnost neplodnost češi děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy