Psi potrhali chlapce (6) z Klatovska. Asi je vyprovokoval

Klatovy - Dva psi napadli ve středu odpoledne v Janovicích nad Úhlavou šestiletého chlapce a pokousali ho po celém těle. Dítě musel do nemocnice přepravit záchranářský vrtulník.

Podle informací Novy k incidentu došlo tak, že skupinka dětí s klacky a kameny provokovala lovecké psy chované na oploceném soukromém pozemku, kde byla i fena německého ohaře se štěňaty. Ta poté na chlapce zaútočila.

"Jeho zranění jsou poměrně vážná. Vrtulníkem byl chlapec přepraven do Fakultní nemocnice v Plzni," řekla ČTK mluvčí plzeňské záchranné služby Lenka Ptáčková. Vyšetřování neštěstí podle klatovské policejní mluvčí Dany Ladmanové teprve začalo.

Psi patří staršímu muži, pro kterého je chov loveckého plemene celoživotním koníčkem. Má je vzorně zabezpečené v kotcích a na oplocené zahradě. S žádným nebyly nikdy problémy.

Provokování a dráždění jeho psů se podle místních stalo oblíbenou prázdninovou kratochvílí nudící se omladiny z nedaleké ubytovny pro sociálně slabé. Házela na kotce kameny a plechovky, tloukla do plotu klacky.

To zřejmě předcházelo i nešťastnému zranění chlapce. Vystresovaná fena, která má zrovna štěňata a tedy i silně vyvinutý ochranný pud, se zatím nejasným způsobem dostala z kotce. Přeskočila plot, vrhla se mezi děti a zaútočila na to nejmenší. Připojil se k ní ještě jeden pes.

Fenu od zkrvaveného dítěte odehnali policisté, kteří přijeli téměř okamžitě. Museli po ní vystřelit. Strážci zákona se také ihned zraněnému snažili zastavit mohutné krvácení a tím mu pravděpodobně zachránili život.

Zatímco s vážně poraněným chlapcem odletěl vrtulník, zdrcený chovatel se slzami v očích nemohl pochopit, co se stalo. Ještě, než ho policisté odvezli na služebnu k podání vysvětlení, předvedl, jak ho jeho svěřenci poslouchají na slovo.  Jak se vše přesně odehrálo a zda došlo k porušení zákona, by mělo objasnit policejní vyšetřování.

Případy, kdy pes napadne člověka, nejsou výjimečné. Například na Třebíčsku pokousal v lednu rotvajler tříleté dítě a způsobil mu těžká zranění. Nezvladatelní psi ale napadnou i dospělé, včetně strážníků nebo policistů, když proti nim musí zasáhnout. V dubnu tak policisté v Blovicích na Plzeňsku museli zastřelit psa, který dva lidi pokousal a chtěl napadnout i je. Nejnovější případ je však ojedinělý tím, že se místní obyvatelé jednoznačně chovatele zastávají.

Související

Psi

Milionů mrtvých psů? Tureckem hýbe ožehavý zákon

Turecký parlament v pondělí schválil opatření zaměřená na toulavé psy, která by podle kritiků mohla vést k usmrcení milionů zvířat. Vláda obhajuje návrh a varuje starosty, že nedodržení nových pravidel může vést k vězení. Uvedl to server France24.
Muž v Teplicích umlátil psa železnou tyčí. Hrozí mu několikaleté vězení. Prohlédněte si galerii

Otřesný případ týrání zvířat na Teplicku. Muž umlátil psa železnou tyčí

Severočeskými Teplicemi a především místními policisty, kteří se celou věcí zabývají, otřásl případ neuvěřitelné lidské krutosti vůči zvířatům. Sedmačtyřicetiletý muž totiž umlátil fenku pitbulteriéra železnou tyčí. V případě odsouzení mu hrozí několikaletý trest odnětí svobody. 

Více souvisejících

Psi Policie ČR děti

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy