Lidé píšou poslanci Ondráčkovi (KSČM): Jste komunistický fízl

Praha - Nečekané vyústění má kauza kolem poznámky Miroslava Kalouska, který ve Sněmovně nazval komunistického poslance Zdeňka Ondráčka "komunistickým fízlem". Měl by se mu omluvit, ale nehodlá to udělat. Teď navíc vznikla iniciativa "Napišme poslanci Ondráčkovi že je komunistickej fízl...". A Ondráčkovi se plní email.

Celá ta kauza vznikla jaksi mimoděk. Ve Sněmovně se v červnu zrovna vedla debata o tom, kdo bude v budoucnu jmenovat šéfa finančního analytického útvaru ministerstva financí. Vyjádřil se i poslanec KSČM Zdeněk Onderka. Po něm měl slovo Miroslav Kalousek (TOP 09) a svého polsaneckého kolegu rozhodně nešetřil.

"Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně," řekl v debatě Kalousek.

Známý buřič Kalousek nemluvil do větru. Narážel na známý fakt, že poslanec Ondráček v lednu v roce 1989 mlátil jako člen veřejné bezpečnosti demonstranty při tzv. Palachově týdnu. Pak o tom ještě promluvil před kamerou Československé televize a záznam se dochoval.

Navzdory tomu, že se dochovaly důkazy o Ondráčkově potlačování demonstrací za svobodu, rozhodl se poslanec bránit a žádal po Kalouskovi omluvu. "Mně postačí omluva na tom samém místě, kde jsem byl takto označen," řekl komunista Ondráček. Přišel s vlastním vysvětlením. Fízlem se cítí dotčený, protože pod pojmem "fízl" je obecně vnímán pracovník nebo spolupracovník někdejší Státní bezpečnosti, zatímco on působil u Veřejné bezpečnosti.

Urážkou se zabýval i mandátový a imunitní výbor a vydal překvapivé rozhodnutí. Miroslav Kalousek se musí svému komunistickému kolegovi omluvit za komunistického fízla. To ale Kalousek odmítl. "Řekl jsem, že pokládám ten termín za zcela přiměřený, protože termín komunistický fízl odpovídá standardům obecné češtiny. A vyjdeme-li z premisy, že termín komunistický není vulgární, pak to neobsahuje ani žádný vulgarismus."

Kalousek označil rozhodnutí výboru a nařízení omluvy za hanbu stran vládní koalice, která má ve výboru většinu a šla, komunistovi na ruku. Dokonce další urážku přihodil. "Toto rozhodnutí je jejich hanbou a já se na jejich hanbě podílet nebudu. Odvolal jsem se k Poslanecké sněmovně a samozřejmě se neomluvím," napsal v dnešním sdělení Kalousek. V něm Ondráčka označil taky za "bývalou Jakešovu mlátičku z Palachova týdne".

Sněmovna se bude záležitostí zabývat příští týden ve čtvrtek. Poslanec Ondráček ale nejspíš udělal chybu, že věc jen tak nepřešel. Dodal jí totiž na popularitě a "fízla" mu teď už nejspíš žádný soud nebo výbor mezi veřejností neodpáře.

Důkazem může být skupina na facebooku s názvem "Napišme poslanci Ondráčkovi že je komunistickej fízl...". Hned v úvodu stránky se zájemci dozvědí Ondráčkův oficiální poslanecký email. A pak mu po libosti mohou psát v duchu jeho sporu s Kalouskem.

Toto je například jedna z reakcí: "Pane Ondráčku, mlátil jste lidi, kteří přišli projevit svůj názor, a sloužil jste organizaci, která nepokrytě ku*vila lidem životy, brala jim svobodu a ničila budoucnost. Komunistický fízl je ještě eufemismus, protože vy a vám podobní jste ve skutečnosti škůdci demokracie a svobody. Omluvit byste se měl vy."

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy