Tisíce Rakušanů a Čechů si připomněly pád železné opony

Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Téměř 10 tisíc Rakušanů a Čechů si dnes na česko-rakouské hranici na turistickém výletu po části Linecké stezky mezi Bad Leonfeldenem a Vyšším Brodem připomnělo čtvrt století od pádu železné opony.

"Podstatou akce byl společný pěší výlet po značené trase z Bad Leonfeldenu po úpatí hory Sternstein. Odtud turisté pokračovali k hraničnímu přechodu Dürnau/Hraniční potok a přes Martínkov do Studánek, kde byla připravena kyvadlová doprava, která účastníky odvezla zpět do Bad Leonfeldenu a Vyšššího Brodu," řekl ČTK ředitel Destinačního managamentu Lipno a jeden z organizátorů akce Martin Řezáč.

Zdatnější turisté pokračovali po stezce až k nejjižnějšímu bodu České republiky Radvanovu. Pořadatelé nabídli účastníkům i kratší variantu s jízdou lanovkou na vrchol Sternsteinu.

Podle organizátorů se akce zúčastnilo až 10.000 lidí, mezi nimi asi dvě desítky českých a rakouských starostů. Stala se také propagací virtuální Linecké stezky, která v 10. a 11. století vedla z Lince do Netolic a měřila zhruba 100 kilometrů.

V rámci projektu místních akčních skupin z Čech a Horních Rakous bude na české straně na podzim vybavena 16 turistickými zastaveními. "Projekt za 6,5 milionu korun vznikl na podporu venkovské turistiky," řekla ČTK vedoucí projektu Marta Krejčíčková.

Související

Více souvisejících

češi Sovětský svaz Lidé

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael zaútočil na Bejrút, Hizballáh předtím vypálil přes sto raket. Napětí překonává únosnou mez

Izraelská armáda potvrdila cílený útok na libanonské hlavní město Bejrút. Dostupné informace hovoří o destrukci v ulici přímo mezi výškovými obytnými budovami.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy