Unikátní transplantace v Česku: V jednom okamžiku zůstal hrudník prázdný

Praha - Čeští lékaři provedli v tuzemsku teprve druhou transplantaci současně srdce a plic. Vůbec poprvé v Česku se na ní podílely dva špičkové týmy - přednosty Roberta Lischkeho z Fakultní nemocnice v Motole a přednosty Kardiocentra Jana Pirka z IKEMu. Pacient Jiří (34) zákrok postoupil kvůli cystické fibróze.

Souběh onemocnění, jakými trpěl Jiří, se vyskytuje pouze u tří procent pacientů s diagnózou cystické fibrózy. Zákrok podstoupil před třemi týdny, nyní se už učí dýchat, začíná chodit a podle svých slov se cítí výborně. Pokud to dobře půjde, mohl by motolskou nemocnici opustit začátkem příštího roku.

"Víte, na co se nejvíc těším? Těším se na život, to je všechno, co k tomu můžu říct," řekl Jiří. Poděkoval za péči všem zdravotníkům, kteří se o něho prý výborně starají.

Jiří čekal na zákrok 2,5 roku a v posledních dnech dokázal ujít nejvýše 100 metrů, pouze s kyslíkovou bombou. Řeší se to právě transplantací plic. "Zdravotní stav se zhoršoval. Museli jsme si pospíšit, protože pak pacient nemá rezervy, aby tak náročný výkon mohl zvládnout," vysvětlil Lischke.

Ojedinělá operace trvala na půdě IKEM osm hodin. Orgány pocházely od jednoho dárce. Podle Lischkeho bylo podmínkou, aby srdce a plíce dobře fungovaly, shodovala se krevní skupina a plíce se podobaly velikostí.

Oba orgány se transplantují najednou, v jednom okamžiku tak zůstane hrudní koš prázdný. "Ze zemřelého se odeberou jako celek," popisuje kardiochirurg Pirk. Blok orgánů se po ošetření uloží do vaku s ledem, odkud se po více než hodině vyjmou a našijou se do příjemce.

První takovou transplantaci provedli lékaři v IKEM před sedmi lety u ženy, která dodnes žije.

Plíce zdravého člověka jsou tvořeny plicními sklípky (alveoly), které mají vnitřní vrstvu pokrytu výměškem (surfaktant). Tento hlen je docela řídký a jemný, napomáhá sklípkům pří roztahování a zároveň umožňuje odkašlávání. U nemocných s cystickou fibrózou je tento hlen nenormální – hustší, dýchání je proto pro nemocné namáhavější. Druhým problémem je odstranění bakterií a prachových částeček. Ty nemohou být dostatečně rychle odstraněny a působí chronické infekce dýchacích cest, vysvětluje Vitalion.cz.

I přes fakt, že sama nemoc vyléčitelná není, dožívají se dnes pacienti i 3Oti let věku, což je oproti dřívějším úmrtím v dětském věku velký úspěch a dá se očekávat prodlužování věku pacientů.

Zdroj: YouTube

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace operace ikem

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy