Tisíce Čechů můžou od června definitivně přijít o auto

Praha - Nová zákonná úprava, která vstoupila v platnost v lednu tohoto roku, dává majitelům nepřihlášených vozidel nůž na krk.

Pokud si majitel do letošního června nepřihlásí odhlášené auto, bude tento vůz trvale vyřazen z evidence a již ho nepůjde nikdy přihlásit. Provoz takového auta pak bude nezákonný a jeho majitel bude vystaven riziku vysokých pokut nebo náhrad škod například v situaci, kdy bude vozidlem způsobena dopravní nehoda.

Nepřihlášené vozidlo totiž nebude možno ani pojistit z titulu tzv. zákonné odpovědnosti. Pro majitele nepřihlášených vozidel to představuje ohromné riziko. Nový Občanský zákoník totiž umožňuje poškozeným požadovat po viníkovi i několikamilionová odškodnění za způsobené škody.

Co tedy dělat v případě, že vozidlo není přihlášeno?

"Je nezbytné zajistit si všechny doklady, které jsou spojeny s prodejem vozidla a od původního majitele si nechat úředně ověřit plnou moc k převodu," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. Podle něj by lidé neměli s takovým úkonem otálet. Dá se totiž předpokládat, že nedohlášených vozidel jezdí po českých silnicích až několik desítek tisíc. Registry proto budou velmi pravděpodobně přetížené, nová registrace se tak může protáhnout a v krajním případě ji majitel vozu ani nemusí stihnout.

Určitou variantou může být podle Svobody i včasný prodej vozu: "Našim zákazníkům dokážeme nabídnout výkup takového vozu a následně zařídit dohlášení, případně prodej takového vozu na protiúčet. Klient se tak zbaví velmi nepříjemného problému a může jezdit v novém voze, kdy kompletní registraci zrealizujeme sami a na naše náklady." říká Svoboda.

Podle něj je ale nezbytné s takovým postupem neváhat: "V posledních týdnech se na naše autocentra obrací zvyšující se počet klientů, kteří potřebují řešit svízelnou situaci s registrací vozu." Pro 100% jistotu ohledně dohlášení vozidla radí Svoboda navštívit registr vozidel a přímo na místě zjistit, zda je vozidlo řádně odhlášeno, resp. přihlášeno na nového majitele.

Související

Více souvisejících

auto občanský zákoník

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 41 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy