Na svatováclavskou pouť přišly tisíce lidí. Zanechte žabomyších sporů, vyzval Duka

Praha - Na tradiční Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl před 1080 lety zavražděn kníže Václav, přišlo 5500 lidí. Kardinál Dominik Duka v projevu zmínil také uprchlickou krizi, která momentálně trápí Evropu.

Letošní počet účastníků svatováclavské pouti byl zřejmě nejvyšší za posledních několik let, řekl starosta Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi Vlastimil Picek. Policie mu potvrdila, že dnes přišlo asi 5500 lidí.

Duka na shromáždění vyzval v souvislosti s uprchlickou krizí k tomu, aby lidé v rozumné věcnosti a soucitu usilovali o nastolení míru. Tak je podle něj možné pomoci utečencům a zároveň zachránit to, co tato civilizace budovala po 50 generací ve vzájemné spolupráci česky, německy i hebrejsky mluvících obyvatel.

"Jako podstatu všech problémů současné Evropy vidím to, že jsme zanedbali a nechali rozkolísat křesťanské základy našeho kontinentu," prohlásil Duka, který před zaplněným náměstím vyzval k zanechání planých a žabomyších sporů a návratu společenského dialogu, jenž podle něj není možný bez úcty a vážnosti vůči druhým. Podotkl, že i hloupost, především zaviněná hloupost, je hřích.

Zdroj: YouTube

"Nestačí charitativní pomoc v utečeneckých táborech na Středním východě a v severní Africe. Je třeba obnovit administrativní, ekonomické a sociální služby. Zajisté přijmout a ošetřit bezradné uprchlíky, ale připravit je k urychlenému návratu do jejich zemí, aby je budovali, obdělávali a mohli tam žít ve svých domovech a svým navyklým způsobem," prohlásil Duka.

Zároveň je podle něj třeba vyzvat mladé utečence, aby bránili své domovy. "Příkladem jim mohou být naši mladí muži, tátové a dědové, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám a osvobodili svou vlast," uvedl.

Desítky věřících dnes odpoledne přišly také do katedrály sv. Víta v Praze, která byla zaplněna do posledního místa. Svatováclavskou bohoslužbu vedl biskup Václav Malý. Řekl mimo jiné, že by měl být svatý Václav pro lidi vzorem. Při bohoslužbě byly vystaveny i relikvie svatého Václava.

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Dominik Duka uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy