Machinace v ROP Severozápad? Kauza míří do finále, soud vynese verdikt

Ústí nad Labem - Po více než půl druhém roce projednávání vynese ve středu ústecký krajský soud rozsudek v kauze údajných machinací v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Mnohaleté vězení hrozí bývalému řediteli úřadu Petru Kušnierzovi a dalším pěti lidem včetně někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudy. Počet míst v jednací síni je omezený, novináři se do ní dostanou jen na lístky, řekla ČTK mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Soud čeká mimořádný zájem novinářů a veřejnosti, přistoupil proto k rezervaci míst. "Vyčleněno je 45 míst," řekla ČTK Trejbalová. Správa soudu podle ní upravuje i lavice v jednací síni, aby v ní byl dostatek prostoru.

Obžaloba viní bývalé úředníky a politiky ze zneužití pravomoci a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Soud začal rozsáhlou kauzu projednávat v září 2013, závěrečné řeči zazněly na konci února. Nejvyšší tresty žádá státní zástupce právě pro Koudu a Kušnierze. Bývalá úřednice Irena Kotlanová, která podle žalobce pomohla rozkrýt podezření z ovlivňování, má status spolupracující obviněné. Obžalovaní podle spisu ovlivňovali projekty dosazováním hodnotících expertů namísto toho, aby je losovali. Podle obžaloby existovaly navíc zájmové projekty, které měly hodnocením projít.

O ovlivňování projektů od počátku otevřeně hovořila Kotlanová, krátce před závěrečnými řečmi změnil svou výpověď i Kušnierz. Podle něj byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého i Karlovarského kraje. Kušnierz změnil výpověď poté, co byl znovu, už potřetí, obviněn. Od loňského prosince je stíhán za poškozování finančních zájmů Evropské unie. Již dříve byl pravomocně odsouzen na pět let za přijímání úplatků a zneužití pravomoci.

Kromě výpovědí svědků a listinných důkazů zazněly při projednávání kauzy i pikantnosti. Kotlanová už dříve řekla, že úředníci ROP Severozápad měli vlastní slang, kterým označovali politiky i nakládání s projekty. Mezi úředníky se podle ní běžně používalo, že "každý projekt měl svého tatínka". Své označení měli i někteří politici. "Pokémon se říkalo (spoluobžalovanému Pavlu) Markvartovi. Vycházelo to z jeho celého jména Pavel Karel Marvart," vysvětlila Kotlanová. Mezi zaměstnanci úřadu se ujala i přezdívka "teta". "Patřila náměstkyni hejtmana (Janě Vaňhové)," uvedla Kotlanová. Ve spisu se objevuje i termín "Koudovy obrazovky", kterým se označoval projekt Ústeckého kraje na propagaci výsypek.

Obžalobě původně čelilo osm lidí. Soud už loni v červnu zprostil obžaloby architekta Omara Koleila, případ úřednice Kláry Odvárkové soud projednává samostatně.

Související

Ilustrační foto

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na rekonstrukci mosteckého hotelu. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel a bývalý akcionář regionální stavební firmy Herkul Vladimír Repáč.

Více souvisejících

rop severozápad ústí nad labem soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy