Iráčtí uprchlíci v Soběšovicích jsou spokojeni. Návrat domů neplánují

Ostrava – Část křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří žijí aktuálně v Brně, se chce vrátit do vlasti. Podle Zdeňka Kašpárka ze Slezské diakonie uprchlíci pobývající v areálu Přístav v Soběšovicích u Žermanické přehrady o přesunu do jiné evropské země neuvažují, ani se nechystají na návrat do vlasti.

 „U nás podobné problémy jako v Brně či Jihlavě nenastaly," řekl Kašpárek. V Moravskoslezském kraji žije 19 uprchlíků, kteří už mají jedno stěhování za sebou. Skupina nejprve bydlela v areálu Karmel ve Smilovicích na Třinecku. Před několika dny se však přestěhovala do Soběšovic v okrese Frýdek-Místek. Slezská diakonie pro uprchlíky zatím nemá byty a středisko Karmel už má od dubna ubytovací kapacity nasmlouvány pro jiné účely. "Reakce na nové ubytování jsou pozitivní," řekl ČTK Kašpárek.

Na místě by měli zůstat do 26. dubna. Do té doby pro ně chce diakonie najít vhodné byty. „V tuto chvíli jednáme s majiteli. Věřím, že to stihneme," dodal Kašpárek. Podle něj jde o tři rodiny a jednoho jednotlivce, ve skupině je celkem osm dětí. Uprchlíci se ve dvou skupinách učí česky, každé se věnují dva lektoři.

Rodina iráckých křesťanských uprchlíků, která je ubytovaná v Brně, se rozhodla vrátit do vlasti. Iráčané ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy zase nemají jasno v tom, jaké budou jejich další kroky.

Osmičlenná rodina uprchlíků, která je ubytovaná v Brně, se rozhodla vrátit do vlasti. ČTK to řekl Martin Frýdl, mluvčí nadačního fondu Generace 21, která organizuje pomoc těmto lidem. Rodina návrat odůvodnila steskem prarodičů po domově. „Nevíme, zda opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské Rodina, která se hodlá vrátit do Iráku z Brna, uvedla, že prarodičům se zoufale stýská a chtějí umřít v rodné zemi.

„Někteří iráčtí křesťané z Okrouhlíku u Jihlavy vyjádřili nespokojenost se svou budoucností. I přes intenzivní dialog důvody skutečně neznáme a vlastně ani nevíme, jak si svou budoucnost představují. V tuto chvíli dostáváme od skupiny různorodé informace o tom, jaké budou její další kroky. Nevíme, zda opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské zemi EU, zůstanou v ČR a vystoupí přitom z programu NF G21, nebo zda se vrátí do Iráku. Každou chvíli dostáváme od skupiny jiné informace a z tohoto důvodu nejsme schopni dát veřejnosti žádnou bližší specifikaci," uvedl v prohlášení Fond Generace 21, který proto také odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě.

„Nelitujeme, že jsme se pustili do naší aktivity na záchranu 153 lidských životů. Integrace 2/3 všech uprchlíků, kteří přijeli, stále probíhá dobře. Iráckým křesťanům jsme nabídli pomocnou ruku v situaci, kdy sice umírají, jsou unášeni a mučeni, ale ještě stále mohou ze země vycestovat. Později by už mohlo být pozdě," dodal fond.

Ministr vnitra Milan Chovanec navíc v pátek oznámil, že Projekt organizovaná Nadačním fondem Generace 21 pozastavuje. „K dnešnímu dni 25 lidí požádalo o navrácení cestovních dokladů. Do doby, než se to vysvětlí a vyřeší, proto nebudeme přivážet další uprchlíky v rámci tohoto projektu," řekl. Dodal, že Česko je tak v situaci, že by se mohlo stát spoluúčastníkem cestovní kanceláře, která by uprchlíky přivážela blíž k cílovým zemím jako je Německo a Švédsko.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Extrémní počasí tvrdě dopadá na Blízký východ. Voda je vzácná, lidé volí mezi pitím a hygienou

Rekordní vlny veder, které letos postihly mnoho zemí a způsobily nejteplejší měsíc v historii měření, zhoršují podmínky milionů lidí, kteří uprchli před ozbrojenými konflikty a nyní žijí v uprchlických táborech na Blízkém východě. V extrémních teplotách, které se místy vyšplhaly až na 50 stupňů Celsia, se matky často ocitají v situacích, kdy musí volit, zda použijí vzácnou vodu na pití, vaření nebo na hygienu svých dětí. 

Více souvisejících

uprchlické tábory Irák Česká republika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 46 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy