Kampaň Myslete na děti má pomoci zmírnit dopady rozchodu rodičů

Praha - Nová kampaň Myslete na děti má přispět ke zmírnění dopadů rozvodů a rozchodů rodičů na děti.

Nadace Naše dítě chce matky a otce i experty přimět k tomu, aby jednali v nejlepším zájmu dítěte. V Česku se rozpadá téměř polovina manželství. Loni soudy podle Českého statistického úřadu rozvedly 26.100 dvojic, dopadlo to na zhruba 23.200 nezletilých dětí.

"Chceme, aby vše probíhalo tak, aby netrpěly děti. Dospělí si mohou s životem dělat, co se jim zlíbí, děti k tomu ale přijdou jako slepý k houslím," uvedla šéfka Nadace Naše dítě a senátorka Zuzana Baudyšová. Podle ní se v rozvodech, které provázejí vyhrocené spory, ocitá pětina dětí. Představuje to pro ně obrovský nápor na psychiku.

Podle Baudyšové za rozchody i jejich často nepříjemný průběh může to, že lidé spolu neumějí pořádně komunikovat. "Neučíme se od malička řešit problémy, požádat, umět se omluvit, vyříkat si to. V řadě neshod, které vedou do smutného konce, by stačilo, kdyby si dva řekli, co je trápí, aby se po prvním konfliktu partnerství nerozpadalo, aby rodiče byli zodpovědnější," míní šéfka nadace. Zdůraznila, že ne vždy rozvod bývá špatný. Někdy představuje i záchranu, a to třeba v případech domácího násilí.

Související

Senát ČR

Senát schválil růst rodičovského příspěvku, od ledna bude činit 350 tisíc korun

Senát ve středu navázal na Poslaneckou sněmovnu a stejně jako ona před měsícem vyslovil souhlas s růstem rodičovského příspěvku o 50 tisíc na 350 tisíc korun od ledna příštího roku. Nová výše příspěvku se bude týkat dětí narozených od začátku roku 2024, vyplývá z vládní novely. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. 

Více souvisejících

rodina, děti, těhotenství děti nadace

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy