Dobrá zpráva pro rodiče. Kurzy plavání pro děti budou zdarma

Praha - Od příštího roku bude stát platit dětem kurzy plavání ve škole, a to včetně dojíždění na bazén. Ministerstvo školství tak chce motivovat děti k tomu, aby více sportovaly.

Zatímco některé školy veškeré náklady na kurzy plavání hradí, jinde si rodiče musí za tuto aktivitu pro své ratolesti připlatit, mnohdy i víc než tisíc korun. A někdy školy takové kurzy vůbec nepořádají.

S tím se rozhodlo skoncovat ministerstvo školství, které si dalo za cíl naučit plavat všechny školou povinné děti, píše web ihned.cz. V současnosti bohužel existují případy, kdy si rodiče nemohou dovolit dítěti kurzy plavání financovat. Zatímco ostatní spolužáci jedou na bazén, pro takového jedince musejí učitelé zajistit náhradní výuku ve škole.

Ministryně školství Kateřina Valachová během minulého týdne, kdy se jednalo o přerozdělování financí na sport, avizovala, že stěžejní je pro ni podpora pohybu dětí a mládeže. Školám proto bude dávat peníze nejen na zajištění kurzů plavání, ale také na dojíždějí na bazén.

Celkem ministerstvo vyčlenilo na sport pro příští rok šest miliard korun, to je o více než dvě miliardy víc, než dostávají sportovci letos. Plavání pro děti vyjde stát v roce 2017 zhruba na 50 milionů korun. Sportování mládeže podpoří asi 360 miliony, v následujících letech by měla být částka ještě vyšší.

Související

Více souvisejících

Plavání Děti, dětské

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy