Havel by dnes slavil 80. narozeniny. Evropě chybí, viděl by dál než Zeman, píše Die Welt

Praha/Štrasburk/Berlín - Václav Havel by dnes, 5. října, oslavil osmdesáté narozeniny. Život exprezidenta a nedožité kulatiny si připomínají lidé v Česku, ale i ve světě. Do oslav se zapojil také Pražský hrad. Německý Die Welt v nekrologu Havla vyzdvihuje a naopak tepe současného prezidenta Miloše Zemana.

Lidé sdílejí fotografie, citáty i vzpomínky na Havla na sociálních sítích. Na Vinohradském hřbitově se od rána scházejí lidé a nosí na Havlův hrob květiny, zapalují svíčky a z plodů kaštanů tvoří srdce. Na Pražské hradě pak vzdali poctu Havlovi vojáci Hradní stráže při každodenním poledním střídání.

Vláda si na dnešním zasedání na návrh ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) připomněla Havlovu památku minutou ticha. Další politici se se vzpomínkou připojili na sociálních sítích. Vyzdvihují v nich činy Havla v době komunismu i jeho pevné postoje. "Nejde jen o to vzpomínat, ale najít každý den odvahu hájit ideály, které VH představoval," uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Několik set lidí se dnes večer sešlo v dolní části Václavského náměstí. Hudební vystoupení orámovala záznamy glos a úryvky z projevů prvního polistopadového prezidenta. Prvním z nich byl biskup Václav Malý, který připomenul Havlovu schopnost sjednocovat, jeho důraz na odpovědnou svobodu, toleranci a solidaritu. Podle něj by lidé v havlovském smyslu měli "odolávat veškeré demagogii, veškerému provincionalismu, veškerému nacionalismu a veškerému izolacionismu". Shromáždění jeho slova odměnili dlouhým potleskem.

Psali jsme:
Vašku, vrať se, Dáša. Jak si dnes Havla připomene jeho žena Dagmar? Havlův odkaz? Exprezident si jednostranné soudy nezaslouží, píšou Slováci
 

Havla dnes na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku připomněl předseda EP Martin Schulz.  "Byl velkou osobností, svůj život věnoval boji proti diktatuře. Nejenže osvobodil tehdejší Československo z nadvlády komunismu, ale také vedl Českou republiku na cestě k jejímu přistoupení k Evropské unii. Je určitě přiměřené si v den jeho nedožitých osmdesátin tohoto muže připomenout," dodal předseda EP za potlesku europoslanců.

Václav Havel vystoupil se svým projevem v europarlamentu v roce 1994 a 2000. Právě první řeč připomněl dnes belgický europoslanec a bývalý premiér Guy Verhofstadt. "Václav Havel, bývalý český prezident, varoval tento sněm v roce 1994, že by Evropa mohla upadnout - a teď cituji - "do rukou nejrůznějších pošetilců, fanatiků, populistů a demagogů čekajících na svou chvíli a rozhodnutí rozvíjet naopak ty nejhorší evropské tradice," uvedl.

"Havlovi by dnes bylo 80 let a jeho varování je nyní mnohem aktuálnější než kdy jindy," dodal s tím, že vidět to je například na výzvách, kterým bude čelit příští Evropská rada, tedy summit hlav států a vlád na konci října v Bruselu. Konkrétně zmínil tři témata - tragédii v Sýrii, nadcházející brexit a evropské finanční zmatky.

Psali jsme:
Havel má pamětní desku na borské věznici v Plzni
 

Česku, Evropě i světu dnes chybí člověk jako Václav Havel, uvedl v komentáři server deníku Die Welt.  "V nekrologu v den úmrtí Havla 18. prosince 2011 jsem napsal: 'Bude chybět. Nejen Čechům.' Tehdy jsem si ale nemyslel, že bude tolik chybět - Čechům, Evropě a světu," napsal v komentáři Hans-Jörg Schmidt.

"Považuji za jisté, že by ostře protestoval proti nedůstojnému způsobu zacházení s migranty ze strany ministerstva vnitra v Praze. On, který byl přesvědčeným Evropanem, by v každém případě požadoval lidskost," míní Schmidt.

Zda by Havel podpořil kvóty na přerozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie, to podle autora komentáře nevíme. "Určitě by viděl dále za český horizont než jeho následovníci Václav Klaus a Miloš Zeman. První v Německu podporuje AfD. Současný prezident o víkendu navrhl vystěhovat 'ekonomické běžence' na prázdné řecké ostrovy nebo je internovat v neobydlených částech severní Afriky," poznamenal také komentátor.

Něco takového by podle něj Havla ani v náznaku nenapadlo, stejně jako cestovat na řecký Rhodos na konferenci pořádanou blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimirem Jakuninem. Havel by se zasazoval o to, aby Britové zůstali v EU. V žádném případě by nemohl dát přednost Donaldu Trumpovi před Hillary Clintonovou, jako to udělal Zeman, konstatuje pražský dopisovatel Die Welt.

Související

Více souvisejících

Václav Havel evropský parlament Die Welt

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy