Hřbitovy v Brně hlídá na Dušičky 200 strážníků, mají dalekohledy pro noční vidění

Brno - Památka zesnulých neboli Dušičky láká na hřbitov zloděje, policie proto posiluje hlídky. Například 13 hřbitovů v Brně má na starosti 200 strážníků.

Dušičky připadají na 2. listopadu, letos je to středa. Střežený je především Ústřední hřbitov v Brně, odkud strážníci během dne prakticky neodcházejí. "V nočních hodinách se na kontroly rozsáhlého prostoru mezi Jihlavskou a Vídeňskou ulicí vydávají mimo jiné psovodi městské policie se služebními psy nebo pořádková jednotka s dalekohledy pro noční vidění," řekl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Zvýšená kontrola by měla odradit zloděje pietních předmětů z hrobů a osobních věcí z aut nebo například vandaly. Mluvčí doplnil, že žádný incident v souvislosti s Dušičkami strážníci dosud nezaznamenali.

Psali jsme:
Blíží se Dušičky, květinářstvím rostou tržby. Češi ale slaví i Halloween
 

Jihomoravští policisté v souvislosti s prodlouženým dušičkovým víkendem posílili hlídky dopravních policistů i hlídky pořádkové služby. Podle mluvčího Bohumila Maláška je sice v okolí hřbitovů větší provoz než obvykle, je ale klidnější než v dušičkovém období v předchozích letech.

Ani policisté podle Maláška v souvislosti s Dušičkami zatím nic vážnějšího neřešili. Výjimkou bylo zadržení cizinky (38), která na Ústředním hřbitově neoprávněně vybírala příspěvky na tělesně postižené. Sama přitom simulovala svou hluchoněmost. Policejní hlídka její počínání vyřešila blokovou pokutou. Policisté doporučují, aby lidé byli při pohybu po areálu hřbitova obezřetní a hlídali si své osobní věci.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.
Dušičky jsou starobylý svátek. Lidé ho slaví už více než tisíc let

Dušičky jsou starobylý svátek. Lidé ho slaví už více než tisíc let

Dušičky, tedy památka na zesnulé, je svátek s velmi dlouhou tradicí. Svůj původ má již v pohanských časech v nejrůznějších projevech a rituálech spojených s uctíváním zemřelých předků. V křesťanském světě se druhého listopadového dne začalo vzpomínat na zesnulé přesně před 1025 lety, v roce 998.

Více souvisejících

Dušičky - svátek zesnulých Brno Hřbitov

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Herec Steve Buscemi byl napaden v New Yorku. Skončil v nemocnici

Herec Steve Buscemi je hospitalizován poté, co byl napaden v centru Manhattanu. Diagnostikovali mu otok obličeje a levého oka.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy