Úplatek pro primátora Ostravy? Soud zprostil muže obžaloby, zločin se neprokázal

Ostrava - Ostravský okresní soud dnes zprostil obžaloby Jiřího Lukeše, který se zpovídal z pokusu podplatit primátora Ostravy Tomáše Macuru (ANO) a jeho náměstkyni Kateřinu Šebestovou. Podle soudu se neprokázalo, že se stal zločin. Bývalý zaměstnanec teplárenské společnosti Veolia podle obžaloby nabídl politikům každému přes 100.000 korun. Všichni byli v komisi řešící například vývoj cen tepla ve městě. Peníze označil za příspěvek na dovolenou, uvedla obžaloba.

Lukeš to ale od začátku popíral. Tvrdil, že se stal obětí politické hry. "V tomto směru mám absolutně čisté svědomí. Primátorovi jsem žádný úplatek nenabídl," tvrdil u soudu muž, který je již v důchodu. Před tím působil jako poradce generálního ředitele společnosti Veolia dříve Dalkia. Ještě dříve byl jeho náměstkem.

Podle soudkyně ale lze na kauzu hledět dvěma způsoby. Jednak z právního hlediska a jednak z hlediska morálky. "Trestní zákon bohužel nedosáhne na všechna jednání, která jsou morálně neakceptovatelná," řekla. Podle jejího názoru i kdyby Lukeš Macurovi nabídku skutečně učinil, není prokázáno, že by toto jednání naplnilo skutkovou podstatu trestného činu. Tedy, zda opravdu šlo o pokus Macuru uplatit.

Není například jasné, co měl primátor za peníze udělat. Státní zástupce se zprošťujícím rozsudkem nesouhlasí, ještě v jednací síni se odvolal. Obhájce obžalovaného si ponechal lhůtu. Případ tak ještě nekončí, zabývat se jím bude Krajský soud v Ostravě.

Psali jsme: Soud otevřel kauzu Dědic, žalobce obvinil dalších 23 lidí z krácení daní  

Lukeš a Macura se jako členové komise, která například kontroluje správnost výpočtu ceny tepla pro Ostravany, poprvé potkali předloni 24. února. Macura byl tehdy čerstvě zvoleným primátorem. Z této pozice se stal i členem pracovní komise, společně s ním jeho náměstkyně Kateřina Šebestová. Právě na zasedání komise podle Macury korupční nabídka padla. Souvisela údajně s neoficiálním vyplácením odměn pro členy komise. V minulosti firma vyplácela odměny oficiálně, v roce 2010 to zastupitelstvo ukončilo. Lukeš podle Macury řekl, že společnost zástupcům města odměny neformálně vyplácí nadále. "Do obálky dostanou částku přes 100.000 korun. Je to možno chápat jako přilepšení na dovolenou," uvedl státní zástupce v obžalobě. Odměna měla být na dalším zasedání komise v dubnu, dodal.

Lukeš to popírá. Uvedl, že primátora skutečně po jednání o rozhovor požádal. Důvodem ale byla snaha získat záštitu primátora a podporu města při pořádání jízdy veteránů Moravia Rallye. Na odměňování členů komise se zeptal primátor, řekl Lukeš. "Odpověděl jsem mu, že v minulosti firma oficiálně vyplácela odměny na základě uzavřených smluv," uvedl při výslechu na policii. Dodal, že se primátora jen zeptal, zda by se v tomto mělo pokračovat.

Macura už dříve ČTK řekl, že Lukešova slova i s odstupem času vnímá jako korupční nabídku. "Chápu, že to je v rovině tvrzení proti tvrzení. Ta nabídka mi ale učiněna byla, byl jsem povinen ji oznámit," řekl primátor.

Související

Více souvisejících

Ostrava Tomáš Macura (primátor Ostravy) Veolia Energie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 38 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy