Křivé obvinění ze zneužívání dítěte se stalo zbraní u rozvodů, ženy zničí mužům život

Praha - Zbraní v boji o děti při rozvodu či rozchodu se stává falešné obvinění ze sexuálního zneužívání. Přistupují k němu některé ženy, aby svému expartnerovi znemožnily kontakt s potomkem. Když muž následně podá na exmanželku trestní oznámení pro křivé obvinění, policie ho vesměs odloží.

V praxi se s křivým obviněním setkávají policisté, sociální pracovnice, soudci, psychologové či experti, kteří pomáhají obětem trestných činů. "V naší sexuologické agendě znepokojivě přibývá případů, kdy se obvinění z pohlavního zneužívání, vznesené s minimem reálných důkazů, stává prostředkem k vyloučení styku obviněného otce s dítětem," uvedl na konferenci sexuolog Jaroslav Zvěřina. Když se podle něj otec po čase z nařčení očistí, jeho vztah s dítětem i jeho pověst jsou zničené.

Podle vedoucí odboru ochrany dětí (OSPOD) Praha-západ Petry Hermanové sociální pracovnice většinou vykonstruované obvinění poznají, mají ale oznamovací povinnost a nechtějí věc podcenit. "Už známe scénář. Začne to poukazováním na špatnou péči, nevhodné oblékaní, pak následuje psychický nátlak, najednou se objeví alkoholismus a jako pomyslný vrchol a nejtěžší kalibr případné sexuální zneužití," uvedla Hermanová.

V praxi bývají křivá obvinění často vznesena krátce před soudním řízením, nebo při něm. "Je to taktika. Rodič si neuvědomuje, že poškozuje své dítě a jeho práva," uvedla opatrovnická soudkyně obvodního soudu pro Prahu 10 Monika Kymlová. Podle ní by se rodiče měli případným dočasným omezením v zájmu dětí podrobit, i když nic nespáchali. Urychlí tím vyřešení případu a prokážou, že jim na potomcích záleží. "To je pro mě jako soudce odpověď," uvedla Kymlová.

Šéfka organizace na pomoc obětem Bílý kruh bezpečí (BKB) Petra Vitoušová uvedla, že úmysl odhalí i postoj k tomu, když se čin neprokáže. Lidé nechtějí závěr přijmout, objevují se výbuchy nesouhlasu.

Na organizaci se před deseti dny obrátil čtyřicátník, který byl křivě obviněn ze sexuálního zneužívání třikrát. Poprvé se to stalo u rozvodu, kdy byl jeho dceři rok a půl. Potřetí to bylo, když měla dívka šest let. Obvinění se nikdy neprokázala. Ve druhém případě oznamovatelka přiznala, že jednala účelově. Muž na ni podal trestní oznámení, které policie odložila. Původně úspěšný a bohatý muž přišel o bydlení i práci a ztratil také dceru. "Dobrovolně se vzdal kontaktu. Neunese riziko, že by se to stalo znovu. Ztratil ale především lidskou důstojnost, kterou mu nikdo nevrátí," dodala Vitoušová.

Související

Ilustrační foto

Novela nic nezmění. Rozvody u soudů zůstanou nadále stresující, míní notáři

Notáři míní, že rozvody u soudů zůstanou stresující záležitostí i po novele, kterou v úterý představilo ministerstvo spravedlnosti. Prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer dnes poukázal ve vyjádření pro média i na to, že i jednoduché úkony soudů jsou placené z veřejných prostředků, protože soudní poplatky je nepokryjí. Notáři dlouhodobě usilují o to, aby mohli řešit nesporné rozvody u bezdětných manželství. Aktuální podoba navržené novely s tím nepočítá.

Více souvisejících

rozvody sexuální zneužívání ženy soudy Muži děti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy