Vichr zanechává spoušť: V Mostě spadl kostel, evakuace na pražském Výstavišti, Hrad uzavřen

Praha/Most - V Mostě se ráno zřítil pravoslavný dřevěný kostel. Pravděpodobně to bylo v souvislosti se silným větrem. Pražští hasiči zaznamenali od půlnoci kvůli silnému větru 100 výjezdů, další rychle přibývají. Kvůli silnému větru a pádům předmětů ze střech bude celý den uzavřen Pražský hrad. Bez komplikací zatím funguje pražské letiště.

Policie ještě neví, zda byl při zřícení kostela někdo zraněn. Známá není ani výše škod. "Zatím mohu jen potvrdit pád kostela," uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Sakrální stavba vznikla nedávno. Pravoslavná církev v roce 2010 vybudovala chrám sv. Valentina ve stylu takzvané transylvánské gotiky jako památku na rumunské občany, kteří zahynuli v Československu během druhé světové války. Dřevěné součásti kostela byly vyhotoveny v rumunské obci Brsana v Sedmihradsku a převezeny do Mostu, kde byla stavba zkompletována.

Na stavbu bylo použito dubové, smrkové a jedlové dřevo. Kostel byl postaven tradiční metodou bez použití hřebíků, kromě šindelové střechy. Součástí jižního průčelí byla 23 metrů vysoká věž. Kostel byl vysvěcen 9. října 2011 za přítomnosti zástupců pravoslavné církve z Česka i Rumunska. Areál však nebyl nikdy zcela dokončen, a tedy ani zkolaudován.

Silný vítr od rána působí problémy v celém Ústeckém kraji. "Máme už 200 událostí," řekl ČTK ústecký operační důstojník hasičů. Nejčastěji hasiči vyjíždějí k popadaným stromům. Podle Martina Nováka z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu nejsilnější poryv na severu Čech ráno zaznamenali na Milešovce. "Bylo to 40,5 metru za sekundu, což je nějakých 145 kilometrů v hodině," uvedl.

Pražský hrad uzavřen, potíže na Výstavišti

Na Výstavišti se uvolnila část střechy Průmyslového paláce a jeho levého křídla. Musel být evakuován. "Areál Výstaviště je vyklizen, uzavřen a byl vydán zákaz vstupu. Situace bude prozatím stále monitorována ostrahou objektu," uvedla uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Počasí tak narušilo 19. ročník přehlídky Designblok. Organizátoři na svém facebooku uvedli, že až do odvolání je uzavřený celý výstavní prostor. Ruší se celý dnešní program včetně předávání Cen Designbloku. Ředitelka Designbloku Jana Zielinski řekla v České televizi, že už nyní je jasné, že z bezpečnostních důvodů bude zavřeno i v pondělí, a instalace je nyní kvůli poškození střechy vystavena vlivům počasí.

Kvůli povětrnostní situaci byly odpoledne uzavřeny všechny pražské hřbitovy. Na svém webu o tom informovala Správa pražských hřbitovů.

Vítr vyvrátil stromy například na Strossmayerově náměstí. "Tato událost už je vyřešená. Zasahujeme ale na jiných místech, většinou se jedná o výjezdy technického charakteru. Pomáhají nám také dobrovolní hasiči," řekla Suchánská. Vítr odvál plechovou část střechy i na střeše kostela sv. Václava na Čechově náměstí v Praze 10. Mluvčí radnice Prahy 10 také uvedl, že městská část provizorně nechává povalit na zem reklamní poutače bez pevného ukotvení.

Hasiči doporučují omezit pobyt venku, jezdit autem co nejméně, opatrně a pomalu, neschovávat se pod stromy. Jejich tísňová linka je silně přetížená. "Pokud chcete nahlásit událost, která neohrožuje (ležící strom na zahradě), můžete ji nahlásit později," uvedla Suchánská. Pražská záchranná služba na twitteru uvedla, že v souvislosti se silným větrem už ošetřila v hlavním městě 13 lidí.

Pražský hrad byl uzavřen kvůli pádům předmětů ze střech, které ohrožovaly návštěvníky. Nepřístupné jsou také zahrady a Jelení příkop. "Na základě doporučení Hasičského záchranného sboru a vzhledem k pádům předmětů ze střech, které ohrožují zdraví a životy návštěvníků, byl uzavřen až do konce dnešního dne areál Pražského hradu," uvedl dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pražská zoo dnes zůstane zavřená, rozhodl ráno její ředitel Miroslav Bobek. Vítr odnesl dvě třetiny střechy seníku a poškodil vyhlídku. "Vyvrácené jsou i některé stromy. Nemáme ale hlášeny žádné ztráty zvířat ani zranění lidí. Důvody uzavření zahrady jsou především preventivní," sdělil Bobek ČTK.

Související

Více souvisejících

Vichřice Kostely Praha most Ústecký kraj Pražský Hrad Výstaviště Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy