Čtyři roky od zadržení Kramného. Objevuje se řada nejasností, Moniku a Kláru prý nezabila elektřina

Praha - Dnes jsou to přsně čtyři roky, co byl zadržen a následně i obviněn Petr Kramný. Podle policie se dopustil úkladné vraždy manželky a dcery, kterou měl spáchat elektrickým proudem v Egyptě buď 28. nebo 29. července 2013. I po letech ale existuje řada nezodpovězených otázek.

Případ Petra Kramného od počátku provází obrovský mediální zájem. Už několik let kauza vyvolává emoce, ale i různé konspirační teorie a pochybnosti. Do dnešního dne rozděluje případ Petra Kramného veřejný prostor na dvě nesmiřitelné skupiny odpůrců a zastánců.

Kramný byl pravomocně odsouzen na 28 let, věc již přezkoumaly 3 soudní instance. Jenže například Spolek Šalamoun, který se v tomto případu dlouhodobě angažuje, poukazuje na to, že to, že je někdo v České republice pravomocně odsouzen, vůbec neznamená, že je pachatelem. Poukazuje při tom na celou řadu jiných případů, kdy se po letech ukázalo, že pachatelem je někdo jiný.

Spolek Šalamoun provedl celou řadu konzultací s uznávanými a zkušenými odborníky nejen v České republice, ale i napříč Evropou. „K dnešnímu dni existuje celkem 9 závěrů v odvětví soudního lékařství, kdy 7 z nich příčinu smrti, tedy vraždu elektrickým proudem, vylučuje. I hokejovou matematikou se jedná o naprosto jednoznačný zápas,“ uvádí spolek ve svém prohlášení.

Nedávno se v hledáčku police a státních zastupitelství se ocitli znalci, kteří svědčili ve prospěch obžaloby. Spolek Šalamoun na jednu skupinu znalců podal podnět pro podezření ze spáchání trestného činu, druhou skupinu znalců prověřuje policie v Brně.

„V souvislosti se zásadními závěry předního českého odborníka na myokard Prof. I. Š. CSc., který ve svém písemném vyhotovení znaleckého posudku konstatuje, že se žádné stopy elektrického proudu na srdcích Moniky a Kláry Kramných vůbec nenacházejí a dále, že příčinu smrti, tedy akutní selhání srdce po zásahu elektrickým proudem podle fyzického stavu vzorků myokardu Moniky a Kláry, nelze vůbec stanovit, podal dne 30. 7. 2017 Spolek Šalamoun podnět pro podezření ze spáchání trestného činu nepravdivého či hrubě zkresleného znaleckého posudku na znalce Nemocnice České Budějovice a.s. MUDr. Františka Vorla, MUDr. Zdeňka Šenkýře a MUDr. Evu Tomáškovou,“ uvedl spolek na svých stránkách.

Do sporu se zapojili i někteří poslanci. Znovuotevření případu požadují poslanci Jana Černochová z ODS, Helena Válková z klubu ANO a dnes již bývalý poslanec TOP 09 Daniel Korte. Ve spolupráci se spolkem Šalamoun argumentují novými znaleckými posudky a chtějí obnovu řízení. „Nové nezávislé posudky jednoznačně vyvrátily podezření, že Petr Kramný zabil svou ženu a dceru elektrickým proudem,“ tvrdí John Bok ze spolku Šalamoun. „Chceme proto apelovat na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, aby využil své pravomoci a podal podnět pro porušení zákona,“ dodal.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný

Aktuálně se děje

před 10 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 17 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy