Komise pro třetí odboj ocenila pět protikomunistických odbojářů

Praha - Dalších pět účastníků třetího odboje získá za svou činnost pamětní dekrety a odznaky od etické komise pro třetí odboj. Posmrtně se ocenění dočká například kapitán Karel Šimek.

"Ocenění dostanou v úterý za členství v odbojových skupinách nebo šíření protikomunistických informací," sdělila mluvčí vlády Barbora Peterová.

Kapitán Karel Šimek aktivně působil v protikomunistické odbojové skupině, které spočívalo ve zprostředkování kontaktu na vojenskou posádku v Milovicích. Skupina plánovala vojenský protikomunistický převrat, získávala proto vhodné kontakty a napojovala se na jiné odbojové či vojenské skupiny.

Vladimír Stehlík získal ocenění za snahu o založení protikomunistické skupiny v roce 1954, za odcizení uranové rudy za účelem jejího dodání demokratickým zemím nebo za poskytnutí bytu pro schůzku bývalých členů původní Československé strany socialistické v roce 1971.

Jan Havel byl oceněn za opakované překročení česko-německé hranice v roce 1949 při plnění úkolů zpravodajského charakteru. Podařilo se mu založit zpravodajskou skupiny a obstarat větší množství kartografického materiálu někdejšího Československa.

Václava Brunu ocenila komise mimo jiné za soustavné šíření protikomunistických a demokratických názorů a informací, veřejnou kritiku komunistického režimu v letech 1975 - 1980 a za poskytnutí Prohlášení Charty 77 svým kolegům ze zaměstnání. Josef Stejskal byl oceněn za dlouhodobé protikomunistické postoje, pro které byl vězněn.

Související

Tomáš Halík

Obrana udělovala dekrety za protikomunistický odboj, mezi oceněnými je i Halík

Více než 30 lidí dnes získalo od ministerstva obrany osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. Patří mezi ně katolický kněz Tomáš Halík za prosazování náboženské svobody nebo Leopold Vojtěchovský za přepis a distribuci samizdatových materiálů. Sedm lidí ocenil náměstek ministra obrany Pavel Beran in memoriam.

Více souvisejících

třetí odboj Komunismus Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy