Za třetí odboj bude oceněn i Pavel Wonka, poslední vězeň komunismu. Jeho smrt pobouřila svět

Praha - Osvědčení pro účastníky třetího odboje dnes v Praze dostane 34 osob. Mezi nimi například Pavel Wonka, označovaný za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu. Bude oceněn in memoriam. Osvědčení obdrží také Jiří Wonka, kterého režim také věznil. Po revoluci z listopadu 1989 dosáhl zrušení soudních rozsudků proti sobě i svému bratrovi.

Pavel Wonka zemřel v 35 letech v dubnu 1988 za dosud nevyjasněných okolností v královéhradecké věznici. V komunistickém vězení skončil za své názory a činnost celkem třikrát. Odsouzen byl za smyšlené činy, trestu ale čelil mimo jiné za snahu kandidovat ve volbách jako nezávislý kandidát. Po roce 1989 byl plně rehabilitován.

Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Jeho pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi 2000 lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí a štábu německé televize. Za smrt Pavla Wonky nebyl nikdo potrestán.

Osvědčení pro účastníky protikomunistického odboje, pamětní dekrety a odznaky dnes předá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Dostane ho i Milan Sokolíček za distribuci materiálů Charty 77 a samizdatového časopisu Vokno, Jelena Mašínová za šíření tiskovin namířených proti totalitnímu režimu a podíl na organizaci protirežimních shromáždění a Julius Tomin za účast na protikomunistických protestech.

In memoriam bude osvědčení uděleno i Růženě Frajtové za shromažďování podpisů pod petici na podporu svobodného vyznání a za zprostředkovávání kontaktů mezi VONS a katolickým opozičním aktivistou Augustinem Navrátilem. Posmrtně bude oceněn také Jan Kubeš za spolupráci s lidmi zapojenými do protirežimní činnosti a za postoje bránící kolektivizaci zemědělství a Stanislav Přibyl, který založil a vedl odbojovou skupinu s cílem šířit protirežimní letáky a shromažďovat zbraně.

Žádostí o přiznání účasti ve třetím odboji eviduje ministerstvo obrany zhruba 5000, osvědčení vydalo víc než 1400 lidem. Uznaní účastníci protikomunistického odboje obdrží pamětní odznak a peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé po nich poloviční částku. V případě, že mají odbojáři důchod nižší než průměrný, je jim na průměrný dorovnán.

Související

Tomáš Halík

Obrana udělovala dekrety za protikomunistický odboj, mezi oceněnými je i Halík

Více než 30 lidí dnes získalo od ministerstva obrany osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. Patří mezi ně katolický kněz Tomáš Halík za prosazování náboženské svobody nebo Leopold Vojtěchovský za přepis a distribuci samizdatových materiálů. Sedm lidí ocenil náměstek ministra obrany Pavel Beran in memoriam.

Více souvisejících

třetí odboj Pavel Wonka Komunismus Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy