Na Chebsku udeřilo silné zemětřesení. Bylo cítit až v Praze, muž cestoval s postelí

Cheb/Praha - Lidé na Chebsku a okolí v noci na dnešek opět zažili zemětřesení. Nejsilnější otřesy přišly před půlnocí a přesáhly magnitudo čtyři, vyplývá z údajů automatických měřicích stanic. Zemětřesný roj trvá na Chebsku dva týdny, zemětřesení z noci na dnešek bylo ale pravděpodobně letošní nejsilnější.

Zřejmě nejsilnější otřes pocítili lidé po pondělních 23:00, epicentrum bylo nedaleko Lubů. Podle automatické lokalizace Evropsko-středozemního seismologického centra (EMSC) dosáhl otřes magnituda 4,1. Automatická lokalizace České regionální seismické sítě uvádí hodnotu ještě o něco vyšší, a to 4,4. "Epicentrum je asi čtyři kilometry od našeho domu. Tentokrát jsem šel raději zkontrolovat, jestli ve zdech nepřibyla nějaká prasklina. Cítili jsme opravdu silné otřesy," řekl ČTK Slavomír Kubeš ze Studence na hranici Chebska a Sokolovska.

Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR řekla ČTK, že po přepočtení seismologové definovali sílu nejsilnějšího otřesu na 3,8 stupně. "Cítit bylo více, protože epicentrum bylo v nižší hloubce, asi 6,7 kilometru. Ten poslední silnější otřes, který měl sílu 3,4 stupně, byl v hloubce devíti kilometrů," uvedla Doubravová.

Doplnila, že v posledních dnech sice otřesy zeslábly a lidé je necítili, ale zemětřesný roj zcela neustal. Seismologové zatím nemají hlášeny škody, lidem ale cinkaly skleničky nebo padaly knihy nebo obrázky ze zdí. Obvykle ale lidé škody hlásí později pojišťovnám.

Na webových stránkách EMSC jsou i popisy z okolí epicentra. "Několik otřesů v Lubech. Knihy padaly z police," popsal otřes svědek z Lubů. "Dunění, rychlá silná rána, dunění. Strop mám z dřevěných desek, bylo slyšet silné zapraskání i ze stropu," uvedl další z Křižovatky. "Opět výborné cestování s postelí," sdělil svědek z Habartova, který je osm kilometrů od epicentra. Otřesy ale zřetelně cítili lidé i v Sokolově.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala přijali hasiči na tísňové lince několik žádostí o informace, případně o radu, jak se při otřesech chovat. K žádné mimořádné události ale vyjíždět nemuseli.

Noční zemětřesení pocítili i lidé daleko od epicentra, a to ve víc než 150 kilometrů vzdálené Praze. "Seismické vlny se podobně jako zvukové šíří všemi směry a účinky pak závisejí na síle zemětřesení v ohnisku a vzdálenosti," vysvětlil ČTK Tomáš Fischer z Ústavu hydrogeologie Přírodovědecké fakulty UK. V hlavním městě se ale otřesy projevují nanejvýš cinkáním skleniček. "U takového zemětřesení jsou zcela neškodné," podotkl Fischer.

Zemětřesný roj se na Chebsko vrátil 10. května a od té doby se objevují někdy silnější, někdy slabší otřesy.

Příčinou zemětřesné činnosti v západních Čechách je patrně zeslabení zemské kůry pod touto oblastí. Takzvané zemětřesné roje, kdy nastávají až tisíce slabších otřesů během několika dní až měsíců, jsou typické. Většina otřesů se odehrává ve zlomové oblasti poblíž Nového Kostela dlouhé asi deset kilometrů a v hloubkách mezi šesti a jedenácti kilometry, uvádí web Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Podle Fischera jsou v minulosti registrovány otřesy o podobné síle i na Náchodsku a Ostravsku. "Četnost ale převládá na Chebsku," dodal.

Nejsilnější otřesy se na Chebsku vyskytly na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy dosáhly síly až 4,6 stupně a to už vznikaly trhliny ve zdech nebo se hroutily komíny. Po slední silnější otřesy pak byly v roce 2014, kdy otřesy dosahovaly síly 4,3 stupně.

Související

Chorvatský voják před troskami domu v obci Petrinja, zhruba 50km od Záhřebu (29. prosince 2020).

Zemětřesení v Chorvatsku pocítilo i Česko. Otřásal se panelák

Bratislava a západ Slovenska hlásí otřesy půdy. Lidé tam pocítili dnešní zemětřesení z Chorvatska, uvedla agentura TASR s odvoláním na Kristiána Csicsaye z Ústavu věd o Zemi Slovenské akademie věd. Otřesy cítili kromě hlavního města i obyvatelé Trnavy, Šamorína či Nitry. Hasiči v Bratislavském kraji zatím nezaznamenali žádné škody ani zraněné.

Více souvisejících

Zemětřesení Česko Zemětřesení Karlovarský kraj Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 14 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy