Ostravský soud odročil jednání ve sporu mezi OKD, Citibank a NWR

Ostrava - Krajský soud v Ostravě odročil jednání v incidenčním sporu mezi insolvenčním správcem Leem Loudou, společností Správa pohledávek OKD (dříve OKD) a britskými společnostmi Citibank, New World Resources N. V. (NWR) a NWR Holdings B. V. Firmám NWR a NWR Holdings se totiž nepodařilo doručit předvolání. Vyplývá to z informací v Insolvenčním rejstříku. Případ se týká uznání pohledávek Citibank vůči bývalému OKD.

Jednání v Ostravě se mělo konat příští týden. Loni v listopadu přitom už soud zrušil přípravné jednání, které se tehdy mělo v kauze konat. Důvodem bylo rovněž nedoručení předvolání stejným firmám.

Soudkyně Simona Pittermannová nyní konstatovala, že po opakovaných urgencích českého ministerstva spravedlnosti sdělilo britské ministerstvo, že na doručovacím soudě v Británii předmětná předvolání ani další doručované písemnosti nejsou, přestože soud v únoru jejich převzetí potvrdil. Soudkyně uvedla, že podle následné dohody ostravského soudu a ministerstev obou zemí bude opětovné předvolání doručeno pod kontrolou ústředních orgánů členských států, které řeší otázku doručování podle nařízení Evropského parlamentu a rady.

Jednání nařízené na příští týden soud odročil na říjen. Pro případ, že by se ani v tomto termínu jednání nekonalo, určil soud i termíny na duben a září příštího roku. "V případě, že se některý z účastníků k jednání nedostaví a včas nepožádá o odročení jednání z důležitého důvodu, může být jednáno a rozhodnuto v jeho nepřítomnosti," uvedla soudkyně.

Těžební společnost OKD skončila v roce 2016 v úpadku a věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun. Insolvenční správce ale pohledávky za většinu této částky popřel. Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je Citibank, která přihlásila dvě pohledávky dohromady za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank zastupuje držitele dluhopisu.

Citibank podala na OKD a Loudu žalobu, ve které se domáhá, aby soud platnost pohledávek uznal. Louda poté podal odpůrčí žalobu, v níž chce, aby smlouvy, za které OKD ručilo, prohlásil soud za právně neúčinné. Soud obě žaloby spojil do společného řízení.

V roce 2016 akcionáři NWR schválili dobrovolnou likvidaci firmy, OKD se k ní přidala s pohledávkou zhruba 22,672 miliardy korun. Právě OKD ale byla jediným větším majetkem NWR. OKD už podala i žalobu na NWR N. V. a jejího tehdejšího spolumajitele Zdeňka Bakalu. Mimo jiné kvůli nepřiměřenému rozdělování zisku po nich žádá přes 24,5 miliardy korun.

V OKD se dál těží černé uhlí a i se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí. Doly ale letos prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. V původní společnosti OKD, která změnila název na Správce pohledávek OKD, zůstaly pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD NWR CitiBank Ostrava soudy

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy