Havárie cisterny na D35: V úseku půl kilometru uniklo pět tun dehtu, musí se seškrabat

Olomouc - Na D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici uniklo z cisterny pět tun tekutého dehtu. Závada cisterny na 257. kilometru byla nahlášena kolem 02:00. Hasiči na místě zasahovali téměř do 05:00.

Dehet vytekl na dálnici v úseku zhruba půl kilometru. Policisté museli tah uzavřít, nyní je dálnice průjezdná sníženou rychlostí v obou směrech.

"Policisté na místě zjistili, že z cisterny na vozovku a mimo ní na trávu vytéká horký asfalt. Dálnice byla v 02:30 uzavřena a doprava od Olomouce byla odkloněna od exitu u Křelova na souběžnou silnici," uvedl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle policie měl vytékání dehtu na svědomí vadný ventil. "Řidič si všiml kouře a zastavil. Tekutý dehet vytekl v délce zhruba půl kilometru," doplnil mluvčí policie. Na místě zasahovali hasiči, podle jejich mluvčí Vladimíry Hacsikové měl dehet teplotu 250 stupňů Celsia. "Hasiči se pokoušeli ventil uzavřít. To se jim podařilo, část dehtu proto zůstala uvnitř cisterny a nedostala se na komunikaci. I přesto řidič odhadl, že mu z cisterny vyteklo asi pět tun této látky," uvedla mluvčí hasičů.

"S tekutým dehtem nelze nic dělat, musí zatvrdnout, aby šel odstranit, případně seškrabat z komunikace," dodala Hacsiková.

Související

Dálnice, ilustrační fotografie.

D35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou zůstane uzavřena až do úterý

Minimálně do úterního dopoledne bude obousměrně uzavřena dálnice D35 na trase mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou na Přerovsku, jejíž provoz přerušil nahnutý sloup elektrického vedení, řekl dnes ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Zabezpečení místa bude podle mluvčího poměrně technicky náročné, dodávka elektřiny do okolích míst je ale zajištěna. Doprava je odkláněna na exitu 276 ve směru na Ostravu a na exitu 281 ve směru na Olomouc, uvedla policie.

Více souvisejících

dálnice D35 Olomoucký kraj havárie Hasiči

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy