Zastřelení Roma v Chomutově? Soud snížil trest, nešlo o vraždu s rozmyslem

Praha - Vrchní soud v Praze snížil trest Petru Bendovi, který na sídlišti v Chomutově zastřelil romského řidiče dodávky. Muž si měl původně odsedět 12,5 roku, nyní dostal sedm let. Benda se hájil tím, že jednal v nutné sebeobraně. Justice nedospěla k závěru, že by měl čin rasový podtext.

"Šlo prostě o zbrklé, zkratkovité jednání, o špatně vyřešenou situaci," vysvětlil dnes předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, proč vrchní soud vyhodnotil čin na rozdíl od ústeckého krajského soudu jako prostou vraždu, nikoliv vraždu spáchanou s rozmyslem.

Bendovi tak hrozilo deset až 18 let. Vrchní soud mu uložil trest pod zákonnou sazbou, protože zohlednil jednak Bendovu bezúhonnost, jednak "jisté spoluzavinění ze strany poškozeného".

Incident se stal loni 27. května kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Bendu předtím informovala jeho matka o tom, že venku někdo najíždí do aut a pravděpodobně i do lidí. Muž při pohledu z okna spatřil jedoucí stříbrnou dodávku. Poté si nabil legálně drženou zbraň a seběhl před dům, kde bez varování vystřílel celý zásobník na kabinu řidiče.

"Když jsem vyhlédl z okna, viděl jsem na parkovišti skupinku lidí, která se zmateně pohybovala a vyloženě hystericky řvala. V jeden okamžik se nedaleko od nich stejně zmateně pohybovala ta dodávka. Chtěla na ně najet takovým způsobem, že se museli rozprchnout. Když jsem to viděl, musel jsem jim pomoct, musel jsem něco udělat," popsal dnes Benda situaci ze svého pohledu. Zbraň si prý s sebou vzal na ochranu.

Roma za volantem Benda ze 13 výstřelů osmkrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Řidič na následky těžkých zranění zemřel, střelec na místě počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany. "Naprosto vylučuju, že bych chtěl někomu ublížit, nejsem ten typ člověka," zdůraznil obžalovaný.

Svědci po střelbě potvrdili, že zabitý řidič předtím srazil družku svého strýce a naboural několik aut. Dodávka nicméně v době střelby jela jen rychlostí chůze a i podle záběrů ze sídlištních kamer nikoho neohrožovala, a proto soudy verzi o nutné obraně vyloučily.

Benda dosud nebyl trestán, k činu se doznal a na jeho objasnění spolupracoval s policií. Jedinou přitěžující okolností bylo to, že se střelbou dopustil dvou trestných činů - vraždy a poškození cizí věci, tedy dodávky. V odvolání se muž domáhal toho, aby se celá kauza vrátila ke krajskému soudu k doplnění dokazování.

Pozůstalým musí Benda uhradit za nemajetkovou újmu zhruba dva miliony korun. Odvolací senát snížil odškodné rodičům zavražděného z původních 1,2 milionu na 350.000 korun pro otce a 300.000 pro matku. Soudci poukázali na to, že celému incidentu předcházela matčina hádka se synem.

Klára Kalibová ze společnosti In Iustitia, která se zabývá trestnými činy páchanými z nenávisti, označila rozsudek za "právně nesprávný a nelidský". "Vrchní soud otevřel dveře podobnému jednání v budoucnosti. Můžeme se dočkat doby, kdy lidé budou na základě svých pomýlených úvah o vlastním oprávnění k výkonu spravedlnosti používat zbraň proti svým sousedům," napsala ČTK.

Související

Více souvisejících

střelba soudy Romové Vrchní soud v Praze chomutov

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy