Duka žene k soudu i Národní divadlo Brno: Hry se hrubě dotkly mého vyznání

Brno - Žaloba kardinála Dominika Duky kvůli kontroverzním hrám na brněnském festivalu nově míří nejen na Centrum experimentálního divadla (CED), ale i na Národní divadlo Brno. Duka ji podal po uvedení her režiséra Olivera Frljiče na přehlídce Divadelní svět. Novinářům to dnes oznámil ředitel CED Miroslav Oščatka. Původně žaloba směřovala jen na CED, které však pouze poskytlo hrám prostor. Přehlídku jinak pořádalo Národní divadlo Brno.

Oščatka chce další kroky koordinovat s ředitelem Národního divadla Brno Martinem Glaserem. "Sejdeme se, sladíme postup," uvedl ředitel CED.

Inscenace režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí vyvolaly v květnu vlnu negativních reakcí. Některým lidem vadila údajná obscénnost her a způsob zobrazování křesťanských symbolů, například zpodobnění Krista znásilňujícího muslimku. Příznivci hnutí Slušní lidé vstupem na jeviště na několik desítek minut zastavili hru Naše násilí a vaše násilí.

Podle Duky se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod. "Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v ČR, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv," sdělil kardinál v červenci Lidovým novinám.

Žalobu bude řešit Městský soud v Brně. Jednání zatím podle veřejných databází nesvolal. Oščatka uvedl, že dosud neměl možnost se s obsahem žaloby seznámit. Už dříve vyjádřil naději, že soud rozhodne ve prospěch centra. Glaser ČTK před časem řekl, že je rád, že kardinál žalobu podal, protože tak může spor projednat nezávislý soud.

Policie brzy po uvedení obou her přijala 19 trestních oznámení směřujících hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele. Vyšetřovatelé všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili. Policie se zabývala také protestem Slušných lidí, který předala do přestupkového řízení.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka Národní divadlo Brno Miroslav Oščatka Festival Divadelní svět Brno

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy