Havlovy hodnoty v Česku nezemřou, soudí Halík. Zavzpomínala i ambasáda USA

Hodnoty, které ztělesňoval prezident Václav Havel, v české společnosti nezemřou, je přesvědčen Havlův přítel kněz Tomáš Halík. Je podle něj stále aktuálním symbolem hodnot, s kterými stojí a padá demokracie. Halík to dnes řekl v Praze na Jungmannově náměstí, kde si lidé připomínají sedm let od Havlovy smrti.

Na Havla lidé vzpomínají na několika místech Česka. Na Jungmannově náměstí ze zapálených svíček vytvořili srdce a předčítají úryvky z Havlových literárních děl. Vystupují také různé osobnosti, promluvil třeba bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo právě Halík.

ČTK řekl, že při vyslovení jména Havla mu naskočí spousta vzpomínek, ale i to, že je stále aktuálním symbolem hodnot, se kterými stojí a padá demokracie. "Vzpomínám si na ty dny po Havlově smrti. Na den jeho pohřbu, kdy většinou lidé naplní obchodní domy, ty obchodní domy v Praze byly prázdné. Ta nálada, to nebyl smutek, to bylo jakési slavnostní ticho," poznamenal.

Potěšilo ho, že tenkrát i nyní se vzpomínek na Havla účastní hodně mladých lidí. "Takže ty hodnoty, které Havel ztělesňoval, jsem přesvědčen, že nezemřou v naší společnosti," zdůraznil.

Je si jist, že poroste počet lidí, zejména mezi mladými, kteří nejsou lhostejní a kladou si podstatné otázky. "Vidí ta nebezpečí, která číhají na naši společnost a uvědomují si, že je třeba, aby tady byli lidé, kteří v Havlově odkazu budou pokračovat," řekl.

Památku Havla se také rozhodl položením květiny na jeho hrob uctít předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), na piazettě Národního muzea, která byla po něm pojmenována, se mu poklonili zástupci Starostů a nezávislých.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera položil věnec k hrobu Václava Havla na Vinohradském hřbitově. Dnes je to přesně 7 let od úmrtí prvního polistopadového prezidenta. #Havel #prezident pic.twitter.com/o0r2YiI8XR

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) 18. prosince 2018

Americká ambasády v Praze na svém twitteru umístila fotografii velvyslance Stephena Kinga s velkým srdcem a textem připomínajícím vystoupení Havla jako prvního státníka zpoza železné opony v roce 1990 před americkým Kongresem.

Dnes si připomínáme sedm let od úmrtí prezidenta Václava Havla. V roce 90' vystoupil jako první státník země zpoza bývalé železné opony před Kongresem a byl přerušen třiadvacetkrát potleskem. Nikdy nezapomeneme ❤ VH pic.twitter.com/eXiJBCV6rL

— U.S. Embassy Prague (@USEmbassyPrague) 18. prosince 2018

Památku Havla přišly na Hrádeček uctít desítky lidí

"S kamarádkou na Hrádeček chodíme pravidelně již několik let. Jdeme pěšky z Janských Lázní. Na Havlovi si cením slušnosti a úcty jednoho k druhému," řekla ČTK Gozel Chalijevová z Prahy. U chalupy zapálila svíčku a položila láhev piva Krakonoš z trutnovského pivovaru, kde Havel v letech 1974 až 1975 pracoval jako pomocný dělník. Dominantním prvkem na plotě u stodoly bylo letos velké proutěné srdce. Dále na plotě byla přišpendlená červená papírová srdíčka.

Zvenčí nebylo vidět, že by v chalupě, kterou nyní vlastní vdova Dagmar Havlová, dnes někdo byl. Živo nebylo ani v ostatních chalupách v okolí. Kdo se vydal na cestu autem, musel být velmi opatrný. Silnice plná serpentin se v zimě neudržuje a její povrch byl dnes zledovatělý. Okolí chalupy bylo pod sněhem.

Havel zemřel na chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Hrádeček nazval svým existenciálním domovem. Chalupu koupil v druhé polovině 60. let, později tam vznikala Charta 77 či petice Několik vět. Havel na Hrádeček často jezdil i jako prezident, například v roce 1999 na Hrádeček dorazil generální tajemník OSN Kofi Annan.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Tomáš Halík Jaroslav Kubera Stephen King (velvyslanec) Velvyslanectví USA Praha

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

EU varovně zvedá prst. Vyzvala Izrael k okamžitému ukončení operace v Rafahu

Evropská unie ve středu vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Varovala, že pokud tak neučiní, zkomplikuje to vztahy s Unií, uedla Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy