ČR je exekutorská velmoc, přestože jejich počet klesá

Počet exekucí v ČR klesl. Nyní se vede celkem 4,542.882 exekucí vůči fyzickým osobám, v roce 2017 jich bylo 4,67 milionu. ČTK o tom dnes informovala Exekutorská komora. Podle mapy exekucí, která vychází z údajů komory, je nynější počet ale pořád ještě vyšší než v roce 2016. Tehdy bylo exekucí zhruba 4,46 milionu.

Komplexní údaje o exekucích za rok 2018 komora zatím analyzuje. Předloni počet nově zahájených exekucí meziročně klesl o deset procent na 612.000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě rostl, v roce 2017 jich bylo 540.000.

Podle komory jsou v celkovém počtu exekucí zahrnuty i ty, které se přerušily kvůli zahájení insolvenčních řízení, mají povolený odklad či jsou nepravomocně zastaveny.

Srovnání počtu se situací v dalších evropských zemích by podle prezidenta komory Vladimíra Plášila mohlo být zavádějící. V každém státě totiž mohou exekutoři či jiné exekuční orgány vymáhat různé druhy pohledávek či nepeněžitých plnění. "Obecně lze pouze poukázat na to, že ze statistických dat Eurostatu vyplývá, že ČR je jednou z nejlepších zemí co do míry zadluženosti obyvatel. Celková míra zadluženosti v ČR je jedna z nejnižších v Evropě," dodal.

Podle mapy exekucí, kterou připravily neziskové organizace z dat exekutorské komory, mělo v roce 2017 nějakou exekuci 9,7 procenta obyvatel Česka. Bylo to 863.000 lidí. Proti roku 2016 jich přes 29.000 přibylo. Tři a víc exekucí mělo 493.000 osob. Víc než deset exekucí naráz mělo pak 151.000 lidí.

V Ústeckém kraji byla v exekuci téměř pětina obyvatel, v Karlovarském přes 17 procent. V bývalých okresech Chomutov, Sokolov, Most a Ústí nad Labem to byla víc než pětina. Odborníci na sociální problematiku mluví o exekuční pandemii a označují velký počet předlužených lidí za jeden z největších sociálních a ekonomických problémů současného Česka.

Sněmovna v úterý schválila svou insolvenční novelu a odmítla verzi, kterou jí vrátil s úpravami Senát. Česká asociace věřitelů přivítala, že se dolní komora vrátila ke své původní předloze o oddlužení a senátní změny nepřijala. Přijatou novelu považuje za relativně vyváženou. Podle organizací na pomoc lidem v tísni byla senátní varianta ale sociálně spravedlivější a lépe by řešila problém s předlužením.

Rovněž Česká bankovní asociace vítá příklon ke sněmovní verzi oddlužovací novely. Podle ní otevírá, zjednodušuje a demokratizuje proces osobního bankrotu. "Představuje vyvážený kompromis, když na jedné straně posiluje odpovědnost věřitelů, ale zároveň nerezignuje na odpovědnost dlužníků," řekl ČTK náměstek výkonného ředitele asociace Filip Hanzlík.

Ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny Martin Steiner uvedl, že i se sněmovní verzí na oddlužení dosáhne víc lidí. Podle něj v situaci, kdy je kolem půl milionu lidí v dluhové pasti, je to krok k řešení problému. Podotkl, že další kroky by měly směřovat k příčinám a že nyní je třeba se soustředit na motivování dlužníků k práci a snaze umořit maximum závazků.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Exekutorská komora sociálně vyloučení Česká republika peníze

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy