Sbírka OKD pro pozůstalé po hornících skončila, vybrala se úctyhodná suma

Nadace OKD vybrala ve sbírce pro pozůstalé po hornících, kteří před Vánoci zemřeli při neštěstí v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, celkem 2,722.314 Kč. Peníze jednorázově rozdělí mezi manželky, družky a děti horníků. ČTK to dnes oznámila ředitelka nadace Karolína Preisingerová.

Sbírka skončila ve čtvrtek. Lidé či firmy z Česka i ze zahraničí do ní posílali v průměru 2000 korun. Nejmenší poslaná částka činila dvě koruny, nejvíce, 325.000 korun, poslalo město Ostrava. Další sbírku organizoval Spolek svatá Barbora, skončila už v půlce ledna a pro děti zemřelých horníků se v ní vybralo 4,051.361 korun.

Včera jsme ukončili finanční sbírku pro rodiny horníků důlního neštětěstí z 20.12.2018. Velká úcta všem, kterým není osud rodin lhostejný. Děkujeme Další informace zde: https://t.co/GegP9VzJSM pic.twitter.com/PIHGl2YsFo

— Nadace OKD (@Nadace_OKD) 1. února 2019

Nadace OKD nyní zjišťuje informace o lidech, jimž má peníze rozdělit. "Potřebujeme zejména zjistit údaje o manželkách, družkách a dětech. To bude mít vliv na výši finančního daru, protože si uvědomujeme, že například náklady čtyřčlenné rodiny jsou mnohem vyšší než u dvoučlenné. Naší společnou snahou je, aby finanční dary byly předány v co možná nejkratším termínu, bez zbytečných časových prodlev," uvedla Preisingerová.

Neštěstí v Dole ČSM se stalo loni 20. prosince, když v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem vybuchl metan. O život přišlo 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo při výbuchu zraněno, jeden stále zůstává v nemocnici. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.

Mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský dnes ČTK řekl, že do prostorů dolu zasažených výbuchem se zatím stále nikdo nedostal. Prostory jsou uzavřeny speciálními hrázemi a báňští inspektoři tam sfárají, teprve až bude jisté, že tam nehrozí žádné další nebezpečí.

Společnost OKD ve spolupráci s firmami Alpex a Polalpex, jejichž zaměstnanci většinou zahynulí horníci byli, už zahájila vyplácení odškodného pozůstalým. Manželky a nezaopatřené děti havířů či rodiče, kteří s nimi žili, dostávají jednorázové odškodnění až 240.000 korun na osobu. Lidé, které horníci živili, budou dostávat také renty.

V dolech na Karvinsku pracuje přes 9000 lidí. Z nich je zhruba 6800 kmenových zaměstnanců OKD a téměř 2500 pracovníků dodavatelských firem. Mezi kmenovými zaměstnanci OKD je několik stovek Poláků, Slováků a některých dalších národností. Naprostá většina zahraničních zaměstnanců spolupracuje s dodavatelskými agenturami, jde hlavně o Poláky, kteří pracují v těžkých hornických provozech.

OKD je jediným producentem uhlí v České republice. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) Karviná

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy