Kletba na tureckého velvyslance? Samková se bude proti pokutě bránit u soudu

Česká advokátní komora (ČAK) potvrdila advokátce Kláře Samkové pokutu ve výši 25.000 korun za její veřejný projev, při němž v červnu 2016 proklela tureckého velvyslance. Rozhodnutí komory je pravomocné, advokátka se chce nyní bránit u soudu správní žalobou, uvedl dnes server Česká justice. Hodlá také požádat o přijetí u prezidenta Miloše Zemana.

Pokutu udělil Samkové loni na jaře kárný senát ČAK, advokátka se proti verdiktu odvolala. Odvolací kárný senát původní rozhodnutí potvrdil a zdůraznil, že Samková porušila základní etické principy, kterými je advokát povinen se řídit. "Odvolací kárný senát mi sdělil, že politický projev před tureckým velvyslanectvím byl výkon advokacie," uvedla Samková.

V projevu, který zazněl 7. června 2016 před tureckou ambasádou, Samková na adresu velvyslance Ahmeta Bigaliho uvedla: "Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti."

Shromáždění zhruba padesátky lidí před velvyslanectvím se konalo kvůli možnému postihu Samkové za to, že na sněmovním semináři zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Velvyslanec totiž po semináři označil vyjádření Samkové za urážku islámu a vyzval k jejímu vyšetřování. Policie věc později odložila s tím, že výroky byly v mezích svobody projevu.

S Českou advokátní komorou se Samková už soudí kvůli jiné kárné žalobě, uvedla Česká justice. Městský soud v Praze v říjnu vrátil ČAK k novému projednání kárnou žalobu, kdy komora Samkové uložila pokutu ve výši 50.000 korun, jež jí byla vyměřena mimo jiné za výroky pronesené na adresu orgánů činných v trestním řízení.

Související

Klára Samková

Útok islámu na Evropu. Klára Samková po požáru Notre-Dame opět perlí

Právnička Klára Samková dostála své kontroverzní pověsti i v souvislosti s rozsáhlým požárem katedrály Notre-Dame. Rozhodně podle ní nešlo o náhodu, ale naopak o „útok islámu na Evropu“. Probíhající vyšetřování však ukázalo, že požár nejspíš souvisí s renovací věže chrámu.

Více souvisejících

Klara Samkova Česká advokátní komora Ahmed Necati Bigali (velvyslanec Turecka)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy