Rasistický komentář? Banga se dočkal zastání u Ústavního soudu: Měl dostat postavení poškozeného

Okresní soud v Kladně podle ústavních soudců chyboval, když v trestním řízení kvůli rasistickému komentáři na síti nepřiznal zpěváku Radoslavu Bangovi (37) postavení poškozeného. Šlo o příspěvek umístěný na Bangův facebookový profil poté, co zpěvák kritizoval ocenění skupiny Ortel v anketě Český slavík. Za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal autor nenávistného komentáře trest 100 hodin veřejně prospěšných prací. Banga nález Ústavního soudu (ÚS) dnes na facebooku označil za malý velký zázrak.

Ani po dnešním nálezu Ústavního soudu (ÚS) se ale trestní řízení otvírat nebude, není to už možné. ÚS prakticky jen "odklidil neústavní excesivní právní akt" a vyslal obecným soudům signál pro podobné spory v budoucnosti. Musejí důkladně zvažovat a zjišťovat, jakou měrou se komentář nebo jiný nenávistný projev dotýká konkrétního člověka, například zda vyvolává pocity ohrožení a obav nebo poškozuje jeho dobré jméno.

Zvláštní povaha a proměnnost tzv. trestných činů z nenávisti ukládá soudům povinnost posoudit povahu každého z takových útoků i z perspektivy jeho potenciálních konkrétních obětí a prostředí (sociální sítě), ve kterém jsou páchány: https://t.co/iglvZAmnjW pic.twitter.com/aYnekQc94w

— Ústavní soud (@usoud_official) 9. dubna 2019

Ústavní soud kladenskému soudu vytknul to, že hned zpočátku, ještě před provedením důkazů a bez důkladné úvahy, dospěl k závěru, že Bangovi postavení poškozeného nepřísluší. Nevyslechl jej ani jako svědka.

"Fakticky nejprve stanovil právní kvalifikaci a jí pak přizpůsobil hodnocení skutkových okolností, včetně vyloučení poškozeného z řízení," řekl soudce zpravodaj Jan Filip.

Banga dnes k nálezu ústavních soudců na facebooku napsal, že takový verdikt vůbec nečekal. "Vyhrát tady znamená neprohrát už nikde jinde," zdůraznil. Verdikt podle něj může sehrát klíčovou roli v podobných trestných činech a dal všem naději, že je možné najít spravedlnost. "Ústavní soud dal české společnosti jasný signál - zákon platí i na internetu," doplnil.

Banga, známý také pod uměleckým jménem Gypsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu. V prosinci 2016 na facebooku zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která bývá spojována s krajní pravicí. Tleskali jste nacistům, vzkázal Banga kolegům v sále.

Student David Šmíd reagoval nenávistným komentářem, v němž volal po "bílé vlasti", bylo by prý lepší posílat příslušníky jiných etnik "do plynu jako dřív". Před kladenským soudem sympatie k nacismu popřel a uvedl, že příspěvek napsal v afektu.

V jiné kauze potrestal Okresní soud v Prostějově podmínkou Aleše Rozsívala za rasově motivované výhrůžky Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil taktéž na zpěvákův profil. Vyhrožoval mu smrtí, "plynovou sprchou" či uranovými doly.

Bangova zmocněnkyně Klára Kalibová ČTK řekla, že podobných soudních rozhodnutí kvůli nenávistným projevům na Bangově profilu je celkem deset. Dvě trestní řízení dosud neskončila. Dnešní nález Kalibová přivítala. "Je právem poškozeného vyjádřit se, jakým způsobem trestné činy dopadly do sféry jeho soukromého osobního života, pocitu bezpečí, což byl hlavní důvod, proč můj klient usiloval o participaci v trestním řízení," uvedla.

Související

Více souvisejících

Radoslav Banga Ústavní soud ČR justice projevy nenávisti

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy