Trest za tragickou srážku s vlakem platí, řidič neuspěl s ústavní stížností

Ústavní soud odmítl stížnost řidiče nákladního auta, který dostal podmínku za srážku s vlakem na přejezdu ve Stráži nad Nisou na Liberecku. V zimě 2010 se při kolizi zranil strojvedoucí a tři cestující, škoda činila téměř pět milionů korun. Justice řidičovi za obecné ohrožení vyměřila dva roky vězení se stejně dlouhým podmínečným odkladem.

Ústavní soud stížnost označil za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z publikovaného usnesení.

Podle verdiktu řidič přehlédl světelnou výstrahu, nevšiml si ani signálu výstražného zvonku. Vlak se 60 lidmi vrazil z pravé strany do automobilu, poté vykolejil.

Podle řidičovy obhajoby světelná signalizace v okamžiku, kdy vjížděl na přejezd, nefungovala. Řidič proto vinu popíral a v ústavní stížnosti znovu tvrdil, že kvůli přetrvávajícím pochybnostem jej měla justice zprostit obžaloby.

"Obecné soudy věnovaly otázce zjištění skutkového stavu náležitou pozornost a v odůvodnění svých rozhodnutí podrobně rozvedly, na základě jakých skutečností a z jakých důvodů vzaly za prokázané, že signalizační zařízení bylo v době nehody funkční," napsali v usnesení ústavní soudci.

Havárie se stala v den následující po silném nočním sněžení. Řidič sám při kolizi utrpěl zranění.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Dopravní nehody Liberecký kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy