Voda v Poličce obsahovala infekční noroviry, nakazily se až stovky lidí

Ve vzorcích vody z vodovodní sítě v Poličce na Svitavsku prokázaly rozbory přítomnost norovirů. Způsobují zvracení a průjmy a jsou rezistentní vůči chloru. ČTK to dnes řekl ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha. Původ znečištění pitné vody je zatím nejasný.

"Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané desinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu," uvedl Říha.

Noroviry se před čtyřmi lety rozšířily ve vodovodu v pražských Dejvicích a Bubenči, na přelomu května a června 2015 infekce zasáhla asi 11.000 lidí. Pitnou vodu tehdy kontaminoval průsak z kanalizace.

V Poličce za několik posledních týdnů onemocnělo průjmem několik desítek či stovek lidí. Přesná čísla hygienici nemají, neboť ne všichni byli u lékaře. Vodárenská společnost VHOS, která síť provozuje, proplachuje vodovodní sítě v dotčených lokalitách, odstavila z provozu dva vodní zdroje a vodu intenzivněji chloruje.

Podle Říhy i proplachování vodovodní sítě může pomoci noroviry odstranit. Chlorování zase zlikviduje bakterie, které se na onemocněních mohly také podílet. Další rozbor vody plánují hygienici v příštích dnech. Bude také nutné přesněji určit kmeny objevených bakterií.

Předseda představenstva společnosti VHOS Zdeněk Šunka si neumí přítomnost norovirů v pitné vodě vysvětlit. Vodárny už vyprázdnily jeden vrt, kde bylo znečištění nalezeno, vytáhly čerpadla a vše dezinfikovaly. Zdroj také pracovníci prohlédli kamerou za přítomnosti hydrogeologa. Vodárny se snaží zjistit, jestli se znečištění do vrtu nedostalo z podzemích vod. "Kontrolujeme také kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let," řekl ČTK Šunka.

Proplachování a chlorování bude podle Šunky trvat ještě několik dní. Další vzorky se budou odebírat v pondělí.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda Pardubický kraj vodovody a kanalizace

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy