Jaká bude inaugurace Miloše Zemana? Lidé se mají nač tešit

Praha - Horký čaj, párky, guláš a autobusy pro příznivce Miloše Zemana. Tým nového prezidenta se chystá pojmout jeho inauguraci ve velkém stylu, do Prahy si naveze nejméně dvanáct set lidí.

Lidové noviny přišli v pátek s konkrétnějšími obrysy inaugurace Miloše Zemana, která se bude konat 8. března. Nakonec se jí zúčastní i dosluhující Václav Klaus. Když ještě nebylo jasné, zda na Hradě neusedne Karel Schwarzenberg (TOP 09), rezervoval si na den slavnostní ceremonie letenku do USA. Teď se ale rád zúčastní dopoledního programu.

Zemanův tým myslí ovšem především na příznivce z řad lidu. Do všech koutů republiky vypraví na třicet autobusů, aby do hlavního města svezl ty, kdo Zemanovi fandí. A také se o ně příkladně postará: všem nalije horký čaj a do žaludku dodá porce guláše či párků. Samotnou inauguraci budou lidé sledovat na velkoplošných obrazovkách.

Pohoštění budou připravovat přímo hradní kuchaři. "My pouze přivezeme lidi. Co se bude dít od brány Pražského hradu dál, to zajišťuje Hrad," shrnul místopředseda SPOZ Josef Baxa. Takže autobusy si uhradí strana, ale ostatní náklady poputují z veřejných prostředků. Porci guláše jsme si předplatili z daní. Jaký bude konečný účet za slavností uvedení Miloše Zemana do funkce, zatím není jasné.

A jaký bude průběh ceremoniálu? V deset hodin dopoledne začne ve Vladislavském sále společná schůze sněmovny a Senátu. Složení slibu bude přihlížet zhruba pět set hostů, Zeman pozval například i Dagmar Havlovou.

Na Hradčanském náměstí budou nainstalované velkoplošné obrazovky, tam bude akci sledovat veřejnost vybavená čajem, párky a gulášem. Z Petřína v deset hodin a deset minut zazní dělostřelecké salvy, ve Vladislavském sále bude tou dobou hrát hymna.

Po inauguraci proběhne vojenská přehlídka na III. nádvoří Hradu, pak Zeman odnese květiny k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, v katedrále svatého Víta se pokloní památce svatého Václava. Nakonec si ve Španělském sále přiťukne číší s hosty inaugurace.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy