Ve Svitavách pochodovali skinheadi, bránili rasistického vraha

Svitavy - Přibližně sedm desítek pravicových extremistů přijelo dnes do Svitav protestovat proti věznění skinheada Vlastimila Pechance, který si odpykává trest za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona. Ve Svitavách se sešli poosmé, jejich účast byla letos nižší než v minulých letech. Akce se obešla bez větších incidentů.

"Počet (účastníků) byl o něco nižší než v uplynulém roce. Nicméně dvě nebo tři skupiny mohly svoji přítomností v dráze pochodu eskalovat v nějaké střety," řekl ředitel krajské policie Radek Malíř.

Na udržení pořádku se přímo podílelo 106 policistů a další desítky policistů zajišťovaly dopravní opatření. Centrální náměstí, kde extremisté pronesli své projevy, policie uzavřela a pouštěla tam pouze lidi s trvalým bydlištěm. Podle Malíře policie tyto akce nepodceňuje nejen kvůli potyčkám extremistů v Českých Budějovicích.

"Byly zjišťovány totožnosti, byla zadržena jedna zbraň, konkrétně nůž, který nemůže být použit při těchto shromážděních," dodal Malíř.

Vlastimila Pechance soud poslal do vězení v roce 2003 a vyměřil mu trest 17 let. Podle pravomocného rozsudku Pechanec bodl na svitavské diskotéce v červenci 2001 Otu Absolona dvakrát do břicha. Už dříve byl třikrát odsouzený za různé násilné trestné činy, výtržnictví a podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

Absolonova družka o rok později podlehla rakovině. Měli spolu dvě malé děti. Pechanec u soudu označil proces za vykonstruovaný a důkazy za smyšlené.

Rasistického vraha se před dvěma roky zastal Tomio Okamura, píše server Lidovky.cz. Stejně tak extremistické Národní strany. "Není (to) strana, kterou jsem kdy volil, v každém případě to byl legitimní politický subjekt zaregistrovaný na Ministerstvu vnitra a splňující zákonnou podmínku, že jejich program není v rozporu s listinou práv a svobod a nepropaguje násilí na jednotlivci ani skupině obyvatel. Národní strana byla řádně zaregistrovanou politickou stranou a nikdy nebylo proti ní vedeno soudní řízení o zastavení činnosti," uvádí na obranu Národní strany Okamura.

Podle Okamury byly názory Národní strany neškodné. "Konečné řešení otázky cikánské", které zveřejnil jeden ze členů strany a které jako jedno z hesel měla strana i v zakázaném předvolebním klipu, podle něj neprosazoval násilné vystěhování Romů, ale jen usnadnění odchodu těm, kteří o něj budou stát.

"Kontroverzní spis o konečném řešení cikánské otázky jsem četl. Nepropagoval žádné vystěhovávání romských spoluobčanů do Indie. Navrhoval v kontextu s dřívějšími vystěhovaleckými vlnami Romů do zahraničí koordinaci vystěhovalectví nejlépe do některého ze státu Indie. Podpora vystěhovalectví samozřejmě jen pro ty, kdo sami chtějí, se státní podporou na založení nové existence v zahraničí a navíc po oboustranné dohodě s cílovým státem či provincií," uvedl tehdy Okamura.

Související

Prvomájová demonstrace Národní demokracie proti EU a české vládě

ROZHOVOR: Na podzim nejspíš uvidíme nepříjemné věci, míní expert na extremismus Jan Charvát

Velká část tuzemské veřejnosti se v důsledku stereotypních mediálních výkladů stále domnívá, že příslušník krajní pravice rovná se skinhead s vytetovaným hákovým křížem, upozorňuje odborník na extremismus Jan Charvát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v něm mimo jiné přiblížil, jak došlo k rozpadu tuzemských krajně pravicových struktur či nakolik se krajní pravice etablovala v prostředí stále populárnějších bojových sportů. Vysvětlil také, proč očekává, že současné ekonomické problémy povedou spíše k posílení populistů a demagogů než skutečných radikálů a extremistů.
Vizáž rebela se mu nedá zapřít

Potetovaný kandidát byl prý skinhead. A co má být?

Komentář – V Lidových novinách se objevil článek, že Vladimír Franz sympatizoval se skinheads. No a co, říkám si. I kdyby to byla pravda, jakože to Franz popírá, tak to ve srovnání s aktivním působením mnohých dalších kandidátů v KSČ působí spíš komicky.

Více souvisejících

skinheadi rasismus Tomio Okamura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy