Tragédie otrávených Češek v Egyptě: Proč je důležité, kdo zemřel první?

Karviná - Tomu, aby Petr Kramný získal dědictví po své mrtvé dceři a manželce, teoreticky nic nebrání. V praxi to ale bude složitější a dědické řízení se může nejen protáhnout, ale i pořádně zkomplikovat. Přečtěte si proč...

O dědictví rozhoduje ze zákona soud. Ten jediný také zahajuje dědické řízení. Stačí mu k tomu jen vědět, že existuje zesnulý, což soudu hlásí příslušná matrika.

V tom případě je pravděpodobné, že dědické řízení už bylo zahájeno nebo se tak přinejmenším v brzké době stane. "Existují zesnulí i dědic nebo dědicové. Podle mého názoru už by tedy dědické řízení mohlo běžet," domnívá se advokát Jan Černý.

Dosud ovšem není jasné, jak a proč Klára a Monika Kramných zemřely. Egyptská policie drží Petra Kramného v zemi a nedovoluje mu ji opustit. S Kramným totiž stále - alespoň v jedné z vyšetřovacích verzí - policisté počítají jako s možným vrahem své dcery a manželky. Stejnou verzi mají nepochybně i čeští policisté.

Může v takovém případě Kramný dědit? Teoreticky by tomu nic nemuselo bránit ani v tuto chvíli. Kramný není trestně stíhán, Egypťané ho v zemi drží oficiálně jako svědka a neoficiálně jako podezřelého. Na dědictví by to nemuselo mít žádný vliv.

"Pokud tu jsou ale všechny ty závažné okolnosti kolem celého případu, může soud dědické řízení zahájit a třeba obratem ho pak do vyjasnění případu pozastavit," tvrdí advokát Černý. Čekání na dědictví se tak pozůstalému Kramnému může ještě pořádně prodloužit.

To ale není všechno. I kdyby se ukázalo, že Kramný nemá se smrtí své dcery a ženy nic společného, řízení se stále ještě může podstatně zkomplikovat. A to pokud by se soud zabýval tím, v jakém pořadí obě oběti zemřely.

Jejich smrt sice zřejmě dělily jen minuty, ale problém by to být mohl. "To, ze zemřela jedna z obětí dříve než druhá, by opravdu mohlo dědické řízení zkomplikovat," domnívá se advokát Jan Černý. Ať už zemřela dříve matka nebo dcera, jedna z nich se stala alespoň na krátkou chvíli dědičkou po druhé. Předjímat rozhodování soudu však advokát Černý nechce a přiznává, že se s podobným případem ještě nesetkal.

To, že Klárka a Monika zřejmě zemřely v rozmezí několika minut po sobě, je podle něj úplně stejné, jako kdyby zemřel právoplatný dědic v průběhu neuzavřeného dědického řízení - třeba po čtrvt roce. I pak by se soud musel zabývat spravedlivým rozdělením dědictví.

Zbývá ještě varianta, že Kramný je vrah své rodiny a soud mu to prokáže. "Pokud by byl odsouzený, dědicem po svých obětech pochopitelně nemůže být a nebude," uzavřel advokát Jan Černý.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy