Boj o dědictví po Monice a Klárce. Pozůstalým ještě nevydali úmrtní listy

Brno - Monika a Klára Kramných, které zemřely za záhadných okolností na otravu v Egyptě, už sice měly pohřeb, ale pro české úřady ještě mrtvé nejsou. Dosud totiž jim nebyly vystaveny úmrtní listy. Jakmile se tak stane, zahájí soud dědické řízení.

Smrtí Moniky a Kláry Kramných se nezabývají jen česká a egyptská policie. Smutnou úřední agendu kolem nich řeší také jiné úřady. V tomto případě "zvláštní matrika" městské části Brno-střed. Trvalé bydliště Kramných je sice v Karviné, ale protože matka s dcerou zemřely v cizině, spadají pod tuto zvláštní matriku.

Ta má za úkol zapisovat úmrtí v cizině, což z pochopitelných důvodů trvá déle než při běžném úmrtí v tuzemsku. Fakt, že obě zemřely za dosud nevyjasněných okolností, s tím nemá co dělat. Přesto je tento úřední úkon důležitý, protože po něm se rozjede i dědické řízení.

Tragédie se stala už před měsícem a půl, na konci července. Zvláštní matrika ještě úmrtní listy nevystavila. Na jejích stránkách se píše, že lhůty pro vyřízení se pohybují "do 30 dnů od obdržení úplných podkladů pro zápis do zvláštní matriky, ve zvláště složitých případech nejdéle do 60 dnů".

To potvrdil i mluvčí úřadu Roman Burian. Dál ovšem odmítl průtahy při vystavování úmrtních listů Moniky a Kláry komentovat. Na tento úkon přitom čeká Okresní soud v Karviné. Pak totiž zahájí dědické řízení s pozůstalými. "Úmrtní listy ještě nemáme," potvrdil předseda soudu Jan Chowaniec.

Ovšem i potom lze očekávat průtahy. "Jakmile obdržíme úmrtní listy, pověříme tou agendou místně příslušného notáře v Karviné. Tím se vlastně zahájí dědické řízení," vysvětlil předseda soudu Chowaniec. "V tomto případě ho ale zřejmě notář přeruší a pozastaví do vyjasnění všech okolností. Tak je to obvyklé. Buď případ skončí trestním řízením nebo bude odložen a pak by se v rozhodování o dědictví pokračovalo," odhaduje Jan Chowaniec.

Ani pak by to ale nemuselo být jednoduché. Dva právníci, které redakce Novy oslovila, se shodují, že do hry ještě může vstoupit další zádrhel. A to, pokud by se soud zabýval tím, v jakém pořadí obě oběti zemřely. Jejich smrt sice zřejmě dělily jen minuty, ale problém by to být mohl. "To, že zemřela jedna z obětí dříve než druhá, by opravdu mohlo dědické řízení zkomplikovat," domnívá se advokát Jan Černý. Ať už zemřela dříve matka nebo dcera, jedna z nich se stala alespoň na krátkou chvíli dědičkou po druhé. Předjímat rozhodování soudu však advokát Černý nechce a přiznává, že se s podobným případem ještě nesetkal.

To, že Klárka a Monika zřejmě zemřely v rozmezí několika minut po sobě, je podle něj úplně stejné, jako kdyby zemřel právoplatný dědic v průběhu neuzavřeného dědického řízení - třeba po čtrvt roce. I pak by se soud musel zabývat spravedlivým rozdělením dědictví.

Zbývá ještě varianta, že Kramný je vrah své rodiny a soud mu to prokáže. "Pokud by byl odsouzený, dědicem po svých obětech pochopitelně nemůže být a nebude," uzavřel advokát Jan Černý.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy