Pozor na výbuch. Čtěte, jak se správně starat o svůj kotel

Praha - V domech po celé České republice je možné nalézt nejrůznější druhy kotlů. Ať už se ale jedná o modernější tipy s digitálními systémy hlášení závad, nebo o 30 let staré kotle s minimem bezpečnostních prvků, jejich funkčnost byste měli kontrolovat minimálně jedenkrát ročně.

Pokud se bavíme o údržbě kotlů, je nezbytné striktně oddělit drobné opravy, které si může každý udělat sám a odborné zásahy, ke kterým je nezbytné pouštět pouze profesionály. „Například jednodušší údržbářské práce, jako je například doplňování vody, si může samozřejmě každý obstarat sám. Pokud se však například porouchá čerpadlo, nezbývá než zavolat autorizované techniky," říká Jakub Hrubý, pracovník společnosti AGA Servis, která se údržbou kotlů zabývá.

Ten zároveň upozornil, že neodborný zásah může mít závažné následky. V tom lepším případě si člověk může zničit celý kotel, v horším odpojit či porouchat některý z bezpečnostních prvků. V takovém okamžiku už za bezpečnost neručí opravdu nikdo a může jít o zdraví i o život.

Na co si dát pozor?

K údržbě domácích spotřebičů člověka nikdo nutit nemůže. Pokud k vám tedy sám od sebe přijde pán v montérkách s tím, že je z plynáren a že jde na každoroční povinné čištění radiátorů, mějte se na pozoru. Může se jednat o podvodníka, nebo o nekalé jednání firmy, kterou zastupuje.

Naopak každý majitel kotle si musí u svého zařízení hlídat například čištění spalivových cest, to je podle nařízení vlády nutné jedenkrát ročně.

„Běžná kontrola se většinou pohybuje v rozmezí od 700 do 1500 korun v létě a od 900 do 3000 korun během topné sezony. Záleží samozřejmě na typu kotle," doplnil Jakub Hrubý s tím, že bezpečná životnost kotlů se pohybuje od 10 do 15 let v závislosti na tom, jak dobře se o ně majitel stará.

Odborný servis by měl majitel kotle, mimo pravidelných kontrol, zavolat také v případě, pokud v blízkosti zařízení ucítí podezřelý zápach plynu nebo spalin. "Nebezpečí dodávání nekvalitního paliva do plynových kotlů sice prakticky nehrozí, přesto by se v takových případech měli mít na pozoru především lidé, kteří stále topí na vysoce výbušný propan butan," zakončil Hrubý.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch domácnosti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy