Pokladní okradli o 28 milionů, stát na její rodinu poslal exekutora

Praha - Soud zahájil exekuci proti bývalé pokladní České pošty Heleně Baudyšové, kterou oloupili neznámí pachatelé o 28,5 milionu korun. ČTK o tom dnes informovala dcera Baudyšové Eva. Na základě dubnového pravomocného rozsudku soudu má její matka a další pokladní každý zaplatit poště přes dva miliony korun. Oba se proti rozsudku dovolali, podle dcery však Obvodní soud pro Prahu 6 dovolání stále ještě neodeslal k Nejvyššímu soudu. Mluvčí soudu následně ČTK sdělila, že dovolání odeslali dnes.

Baudyšová a Karel Molodčenko musí poště uhradit náhradu škody za to, že hrubě porušili bezpečnostní předpisy. Bývalí zaměstnanci byli u toho, když do pokladní místnosti vnikli oknem tři maskovaní a ozbrojení lupiči a zmocnili se peněz. Po incidentu dala pošta pokladním výpověď.

Vyčítala jim, že peníze přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu. Propuštění zaměstnanci se výpovědi bránili soudní cestou. Soudy ale rozhodly, že je platná.

Lupiče se potrestat nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, vina jim ale nebyla prokázána.

Ve vleklém sporu o náhradu škody, který trval přes 13 let, pak soudy nakonec rozhodly tak, že Baudyšová a Molodčenko musí poště za svou lehkomyslnost uhradit po milionu korun. Desetiprocentní úroky od roku 2000 k těmto částkám přidávají další milion.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová na dotaz ČTK sdělila, že příslušný soudce předložil Nejvyššímu soudu spis k dovolacímu řízení dnes - tři dny poté, kdy Molodčenkův právník doložil plnou moc k zastupování klienta v dovolacím řízení. V mezičase soud rozhodoval o žádostech Baudyšové a Molodčenka o přiznání osvobození od soudního poplatku za dovolání.

Helena Baudyšová řekla v dubnu po vynesení rozsudku novinářům, že peníze nemá kde vzít, protože žije z důchodu 12.000 korun měsíčně.

O počtu exekucí rozhodují občané, ne soudy

Loni bylo nařízeno o 120 000 exekucí méně. "Tento vývoj jsme očekávali, ačkoli jsme na počátku minulého roku byli svědky toho, jak se věřitelé snažili stihnout zažalovat své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. V té době jsme čelili několikanásobnému počtu exekucí. Pak se situace nějak stabilizovala," uvedl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

"Je to určitě pozitivní trend, ale chtěl bych upozornit, že o počtu exekucí nerozhodují exekutoři, ba dokonce ani soudy nebo ministerstvo, ale rozhodují o tom především občané," zdůraznil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Komora odmítá spekulace, že jsou exekuce nařizovány i kvůli minimálním částkám. Průměrná výše dluhů, kvůli které věřitel žaluje dlužníka, je zhruba 85 000 korun. Současně exekutoři upozornili, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků. Řada z nich totiž čelí většímu počtu exekucí.

"Pozoruhodné je, že v top desítce dlužníků z řad fyzických osob jsou zastoupeni výhradně muži v produktivním věku. Jejich průměrný věk je 41 let," doplnil Prošek. Dluhy lidí, u nichž počet exekucí překročil stovku, pramení podle komory z podvodné činnosti - dlužníci si například objednávají zboží a služby, za které neplatí, případně inkasují zálohu za přislíbenou práci, kterou neprovedou.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Česká pošta

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy