Češi, pozor. Na chřipku se umírá. Jaké hrozí komplikace?

Praha - O očkování proti chřipce uvažuje podle průzkumu STEM/MARK letos podobně jako v jiných letech 17 procent Češek a Čechů, skutečně se ale obvykle dá očkovat jen pět procent. Drtivá většina dotázaných, 96 procent, přitom o možnosti očkovat se každoročně proti chřipce ví. Oproti světu je počet očkovaných v ČR minimální, například v USA je naočkováno zhruba 46 procent obyvatel. Češi odmítají očkování hlavně kvůli předsudkům.

Například 37 procent dotázaných nevěří, že jim očkování může pomoci, 24 procent má obavu z vedlejších účinků, 26 procent soudí, že nepatří do rizikové skupiny a 27 procent považuje očkování za zbytečné, protože prý chřipkou netrpí. 

Přestože v minulé chřipkové sezóně bylo 532 závažných případů chřipky, z nichž 124 skončilo úmrtím, jen 54 procent dotázaných vědělo, že chřipka může mít smrtelné následky.

"Význam očkování proti chřipce je nesporný. Může zmírnit průběh nemoci a také zachránit život, zejména u lidí nad 65 let a pacientů s chronickým onemocněním. Právě těmto dvěma skupinám je očkování hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění," řekl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že mezi seniory je očkováno jen 20 procent.

Výzkum ukázal, že hlavním argumentem pro rozhodnutí dát se očkovat je doporučení lékaře, uvedlo to 35 procent dotázaných. Důvěru v účinnost vakcinace má 33 procent lidí, neohrozit své blízké chřipkou se snaží 22 procent. Za příslušníka rizikové skupiny se považuje 20 procent dotázaných.

Smrtelné komplikace chřipky

Podle Jana Kynčla ze Státního zdravotního ústavu nespočívá závažnost chřipky jen ve vlastním onemocnění, ale také v komplikacích, které její průběh zhoršují. "Přibližně dvě procenta všech úmrtí, což je v ČR téměř 2000 lidí ročně, je možné považovat za úmrtí v souvislosti s chřipkou. V důsledku chřipky tedy zemře víc lidí než v důsledku dopravních nehod, přitom pozornost se jí věnuje menší," řekl Kynčl.

Případy chřipky se vyskytují celoročně, jejich intenzita stoupá v chladnějším období, tj. v průběhu podzimu a zimy. Infekčnost pacienta začíná již 1-2 dny před vznikem prvních příznaků a končí obvykle 5-7 dní po nástupu chřipky. Děti a pacienti s oslabenou imunitou však mohou být infekční i delší dobu. „Nekomplikované infekce dýchacích cest způsobuje mnoho infekčních původců, zejména virů a bakterií.

Projevují se např. suchým kašlem, pálením za hrudní kostí, bolestí hlavy, svalů a kloubů, chrapotem či pálením a slzením očí. Nebezpečné jsou však hlavně skutečná chřipka, RSV infekce u dětí a některé bakteriální infekce, které mohou vést k závažným komplikacím s hospitalizací až k úmrtím", uvádí Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

Jednou z nejvážnějších hrozeb pro zdraví a životy pacientů při probíhající chřipce nebo těsně po ní je invazivní pneumokoková infekce, píše server florence.cz. Záněty mozkových blan a zejména nebezpečné zápaly plic si každoročně vyžádají velké množství postižených i zbytečných obětí. To dokládají i naše zkušenosti na Klinice infekčního lékařství FN Ostrava, říká MUDr. Lenka Petroušová. Zbytečných proto, že i proti pneumokokům existují očkovací látky již prakticky pro všechny věkové kategorie – uzavírá MUDr. Petroušová. Očkování proti pneumokokům a chřipce je možné současné při jedné návštěvě lékaře, každá se však aplikuje samostatně do jiného ramena.

Související

Ilustrační foto

Epidemie chřipky v Česku je poblíž svého letošního vrcholu

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se epidemie chřipky nachází poblíž svého letošního vrcholu. V minulém týdnu bylo v České republice 1901 případů nemocných na 100 000 obyvatel, s ještě vyššími čísly v některých krajích, jako je Jihomoravský, Pardubický nebo Karlovarský.

Více souvisejících

chřipka očkování

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy