Zemřela nejstarší přeživší holokaustu Alice Herzová-Sommerová

Londýn - Ve věku 110 let dnes v Londýně zemřela pražská rodačka Alice Herzová-Sommerová, považovaná za nejstaršího člověka, který přežil nacistické vyhlazování Židů. Podle agentury AP úmrtí oznámila její snacha. Herzová-Sommerová pocházela z židovské německy mluvící rodiny, stala se uznávanou pianistkou a za druhé světové války byla s rodinou internována v Terezíně.

Herzová-Sommerová zemřela v nemocnici, kam byla přijata v pátek, uvedla její snacha Genevieve Sommerová. Její příbuzná tak zesnula týden před vyhlašováním amerických Oscarů, na které je v kategorii krátkých dokumentárních filmů nominován i snímek o Herzové-Sommerové The Lady in Number 6: Music Saved My Life (Dáma v čísle 6: Hudba mi zachránila život)."Všichni jsme věřili, že snad nikdy neumře," reagoval na úmrtí hlavní hrdinky dokumentu producent Frederic Bohbot. "Nikdy mě nenapadla myšlenka, 'uvidí ona vůbec ty Oscary?'," dodal.

Herzová-Sommerová vyrůstala v Praze v umělecky založené rodině a mezi její přátele patřil například Franz Kafka a Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech a jako klavíristka získala mezinárodní renomé. Před druhou světovou válkou se stala mezinárodně uznávanou pianistkou. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela (1937-2001), jenž se později stal světoznámým violoncellistou.V roce 1943 byla s manželem a synem transportována do ghetta v Terezíně, kde odehrála spoluvězňům na 150 koncertů. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau. "Na těch koncertech seděli staří lidé, zkroušení a nemocní a oni přišli na ty koncerty a ta hudba byla pro ně stravou. Hudba byla naším jídlem. Díky hudbě jsme zůstali naživu," vzpomínala Herzová-Sommerová později na dobu strávenou v Terezíně. "Pokud jsme mohli hrát, nebylo to tak hrozné," říkala.

Zdroj: YouTube

Po válce se vrátila do Prahy. Jelikož nikdo z jejích blízkých nepřežil, odjela v roce 1949 se synem do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy, v jehož dětské opeře Brundibár v Terezíně účinkoval i její syn. V roce 1986 se odstěhovala za Raphaelem do Londýna, kde až do své smrti žila a několik hodin denně hrála na klavír.Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové. Před čtyřmi roky jí český velvyslanec v Londýně Michael Žantovský předal cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust Alice Herzová-Sommerová (nejstarší člověk, který přežil holocaust) nacisté

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy