Je lepší totalita, či demokracie? Česko je rozdělené, potvrdil průzkum

Praha - Lidí spokojených s fungování demokracie v Česku přibylo. Od loňského roku jejich počet stoupl o 15 procentních bodů na 48 procent. Zhruba stejný počet lidí, a to 49 procent, ale bylo s demokracií v Česku nespokojeno. Loni to bylo 63 procent. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podíl dotázaných, kteří věří, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády, se v porovnání se situací před rokem nijak nezměnil. S tímto názorem souhlasí stejně jako loni 45 procent veřejnosti.

Významně (o 8 procentních bodů) na 30% ale vzrostl podíl občanů, kteří vyjadřují názor, že za určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokratický, a naopak o 5 procentních bodů poklesl podíl těch, podle kterých je jedno, jaký je v naší zemi režim.

Demokracie má častěji zastánce u lidí se středním vzděláním s maturitou a vysokoškolským vzděláním, u občanů označujících svoji životní jako dobrou, mladých lidí ve věku od 20 do 29 let a obyvatel Prahy. Z hlediska politických preferencí považují demokracii za nejlepší způsob vlády zejména lidé, kteří se sami zařazují k pravici, především pak voliči ODS, TOP 09 a ANO. Možnost autoritativní vlády naproti tomu statisticky významně častěji zmiňují lidé hlásící se k levici nebo levému středu, nejčastěji pak příznivci KSČM, uvedl Soc.cas.cz.

Skupinu těch, kteří se domnívají, že je vlastně jedno, zda máme demokratický, nebo nedemokratický režim, tvořili lidé starší 60 let, důchodci, respondenti deklarující špatnou životní úroveň vlastní domácnosti, dotázaní se základním vzděláním, vyučení či se středním vzděláním bez maturity, lidé řadící se na pravo-levé škále politické orientace k levici a ti, kteří by ve volbách odevzdali svůj hlas KSČM.

Průzkum se rovněž snažil zjistit, do jaké míry je podle Čechů pravděpodobné, že v příštích pěti letech budou v ČR zrušeny politické strany a rozpuštěn Parlament. Za velmi pravděpodobné to pokládají jen tři procenta dotázaných a podle 12 procent je to možné. Největší počet lidí, 76 procent, uvedlo, že to není příliš nebo vůbec pravděpodobné. Proti předchozím průzkumům v roce 2008 a 2009 přesto takto smýšlejících lidí ubylo o devět, resp. pět procentních bodů.

Související

Více souvisejících

průzkumy demokracie Komunismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy