Ombudsmanovi věří 75% občanů. Jak si u Čechů vedou NKÚ a ČOI?

Praha - Úřadu ombudsmana důvěřují tři čtvrtiny obyvatel České republiky (75 %). Podobně vysoká je důvěra v Českou obchodní inspekci (77 %). Nejvyššímu kontrolnímu úřadu důvěřují dvě třetiny našich občanů, vyplývá z průzkumu agentury STEM, jehož výsledky mají EuroZprávy.cz k dispozici.

V období působení prvního českého ombudsmana Otakara Motejla se míra důvěryhodnosti této instituce postupně zvyšovala, až se stala respektovanou součástí ústavního systému, které důvěřuje zhruba tříčtvrtinová většina občanů. Kredit neztratila ani po nástupu dalšího ombudsmana Pavla Varvařovského, který funkci vykonával od září 2010 do prosince 2013. Novým veřejným ochráncem práv se stala 18. 2. 2014 Anna Šabatová (aktuální průzkum však proběhl ještě před jejím zvolením).

Důvěra ve veřejného ochránce práv se stabilně drží kolem hranice 75 %, až na mírný výkyv v únoru loňského roku, kdy důvěra v ombudsmana vyšplhala na historicky nejvyšší hodnotu 83 %. Aktuálně ombudsmanovi důvěřují tři čtvrtiny občanů ČR.

Velmi podobná je i míra důvěry v Českou obchodní inspekci. V současnosti jí věří 77 % lidí. Od poklesu v letech 2009-2010 jde o postupný návrat na úroveň let 2005-2008. ČOI spolu s úřadem veřejného ochránce práv tak patří mezi nejdůvěryhodnější české instituce.

Vývoj důvěryhodnosti Nejvyššího kontrolního úřadu je odlišný. NKÚ se těšil řadu let vysoké důvěře lidí (kolem 70%). Pravděpodobně pod vlivem událostí okolo hospodaření úřadu a bývalého prezidenta F. Dohnala důvěryhodnost této instituce na podzim roku 2009 prudce poklesla až k hranici 50 %, na které se pohybovala až do Dohnalova odchodu z funkce v roce 2012. V březnu 2013 se prezidentem NKÚ stal dosavadní viceprezident Miloslav Kala. Po této změně se důvěryhodnost NKÚ zvýšila až na dvě třetiny. V aktuálním průzkumu STEM této instituci důvěřuje celkem 66 % občanů.

Naše veřejnost důvěřuje kontrolním institucím ve všech sociálních a demografických skupinách zhruba stejným způsobem. Měřené rozdíly jsou nevýrazné a nevýznamné a dá se tak říci, že důvěra v kontrolní instituce je z hlediska sociálně demografických hledisek univerzální a poměrně stabilní.

Nejvyšší kontrolní instituce nejsou hodnoceny ani příliš stranicky, rozdíly v důvěře mezi stoupenci největších politických stran jsou poměrně malé. Česká obchodní inspekce je za důvěryhodnou považována výraznou většinou příznivců všech hlavních stran i nerozhodných voličů či nevoličů.

V případě ombudsmana a NKÚ jsou rozdíly v důvěře o něco výraznější. Ombudsmanovi v únoru vyslovovali důvěru častěji příznivci stran vládní koalice (KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO), nižší důvěru (i když v podstatě na úrovni průměru) mu vyjádřili příznivci všech ostatních parlamentních stran s výjimkou Úsvitu. NKÚ vyjádřili vyšší důvěru sympatizanti KDU-ČSL, TOP 09, dále také ČSSD a hnutí ANO. Poněkud méně často NKÚ důvěřují příznivci ODS, KSČM a Úsvitu.

Související

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Více souvisejících

průzkumy ombudsman čoi

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy