Kauza Kramný: Vyšetřovatelé by potřebovali opět navštívit Egypt. Proč?

Ostrava - Vyšetřování případu smrti Klárky a Moniky Kramných jako by ustrnulo na mrtvém bodě. Ale není tomu tak. Chýlí se k závěru. Vyšetřovatelé by ale znovu potřebovali navštívit Egypt. Co je tam zajímá?

Jen několik dní zbývá do smutného prvního výročí záhadné smrti Klárky a Moniky Kramných. Petr Kramný je obviněn a tráví už pátý měsíc ve vazební cele. Co se tedy ve vyšetřování případu děje teď? Jak státní zastupitelství, tak policisté vyčkávají na vyjádření egyptských úřadů. Už před časem jim totiž poslali žádost o další návštěvu místa činu, hotelu v Hurghadě.

"Ta žádost je už staršího data, ale stále čekáme na nějakou reakci z Egypta. A rozhodně ta žádost dál trvá," řekl státní zástupce Vít Legerský. "Ta návštěva sice není pro případ životně nezbytná, ale celé věci by to dost pomohlo."

Čeští policisté už na místě činu, tedy v hotelovém pokoji Kramných v Hurghadě osobně vyšetřovali. Teď by ale vyšetřování potřebovali znovu doplnit.

"Chceme tam ještě nějaké výslechy, elektrodokumentaci a pak provést několik odborných měření," uvedl státní zástupce Vít Legerský. I z těchto jeho slov je jasné, že policie stále razí jednoznačnou verzi případu - vrahem je Kramný a zabíjel elektrickým proudem.

Nemohli by ale policisté odjet do Hurghady sami? Podle státního zástupce Legerského to nelze. "Že bychom vyrazili na vlastní pěst? To by bylo nabourávání státní suverenity, standardů a zvyklostí. Nemůžeme tam vést vyšetřování bez toho, aby o tom egyptské úřady věděly," dodal Legerský.

Termín uzavření spisu a podání obžaloby tak podle státního zástupce teď do značné míry závisí na egyptských úřadech. Jak mile vpustí do země české vyšetřovatele, dojde zřejmě brzy i na soud.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný úmrtí

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 12 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

Asi jsem špatný politik, přiznal Bartoš. Vysvětlil, proč po prohře Pirátů nerezignuje

Zřejmě největší porážku u dnešních krajských a senátních voleb utrpěli Piráti. Strana tak pod vedením Ivana Bartoše zažila druhý volební debakl za dobu, co je součástí vlády. Vedení strany proto svolává celostátní fórum, kde se rozhodne o tom, zda zůstane ve funkci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy