Restauratéři se brání možnosti, že by sami kontrolovali bezinfekčnost

Restauratéři nesouhlasí s návrhem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby kontrolovali bezinfekčnost. Nikdo s nimi téma podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) neprobíral.

Pokud si resort zdravotnictví nechá zpracovat právní analýzu, měla by být připravena opravdu poctivě a neopomenout žádný detail. Restauratéři jsou připraveni své podnikání tvrdě bránit. ČTK to dnes řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Vojtěch dnes na tiskové konferenci uvedl, že se vrací myšlenka na zavedení povinnosti pro provozovatele restaurací, aby jejich personál kontroloval, zda je host očkován, prodělal nemoc covid-19 nebo má platný negativní test. Hlavní hygieničce Pavle Svrčinové zadal, aby s právníky ověřila možnost tohoto opatření. "Z epidemiologického hlediska je (opaření) správné, ale musíme mít tu právní jistotu, že nebude hrozit jeho zrušení ze strany soudu," řekl.

Nařízení, kdy bezinfekčnost kontrolují zaměstnanci restaurací, má podle Vojtěcha zavedené řada zemí. "Myslím, že i provozovatelé restaurací nesporně budou vstřícní k tomuto, protože my jsme to s nimi konzultovali už někdy v tom letním období a jasně jsme si řekli, že toto je další opatření, které bychom případně zavedli při zhoršení situace," uvedl dále.

Kastner Vojtěchův přístup považuje za nešťastný. Restauratéři jsou a nadále chtějí podle něj být ministerstvu konstruktivním partnerem, ale za dobu pandemie se naučili, že jakékoliv omezení gastronomického odvětví spustí domácí spotřebu. Lidé se po zpřísnění restrikcí budou nekontrolovaně scházet v garážích či kočárkárnách. "Nejsme Rakousko nebo Německo," doplnil Kastner. Zároveň upozornil na možnost, že ministerští právníci a právníci restauratérů mohou v této věci dospět k protichůdným závěrům.

Ministerstvo zdravotnictví už dříve restauratérům chtělo kontrolu bezinfekčnosti hostů nařídit. Nakonec se obě strany domluvily, že odpovědnost nebude přenášena na provozovatele, ale zůstane u zákazníka. V gastronomických provozech tak stačí mít vývěsku s informací o podmínkách vstupu. Kontrolu provádějí hlavně hygienici.

Kastner v červenci uvedl, že kontrolovat každého hosta u vstupu by bylo pro restauratéry velmi komplikované. Navrhoval vytvoření aplikace, která by sledovala, kam člověk vstoupí.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Restaurace

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy