Je vánoční posílení bitcoinu předpovědí úspěchu v novém roce?

Bitcoin zaznamenal během předvánočního víkendu rekordní posílení a ze svého minima, které se blížilo 3100 dolarům, se opět vrátil na pozici, přesahující 4000 dolarů. Pro obchodníky s bitcoiny je to určitě dobrá zpráva, protože během uplynulého roku se bitcoin propadl o neuvěřitelných 75%. Bublina, zdá se, splaskla.

Zrození bitcoinu

První virtuální měna bitcoin začátkem letošního ledna oslavila desáté narozeniny. Tehdy byl vytěžen první, nultý blok, přičemž identita vůbec prvního těžaře zůstává dodnes neznámá. V té době probíhala hospodářská krize a bitcoin byl považován za neutrální měnu, které se nebude týkat nestabilita tradičních peněz. Od svého zrodu šplhala cena bitcoinu pomalu vzhůru, a objevily se další virtuální měny jako Ethereum, Stellar nebo VeChain, v současné době mají investoři na výběr přes 2000 různých kryptoměn. Žádná cesta vzhůru ale netrvá věčně.

Pád v roce 2018

Virtuální měny, včetně bitcoinu postupně padaly během celého roku 2018 a občasná prudká vzepětí netrvala nikdy příliš dlouho. S příchodem nových kryptoměn došlo k rozdělení jejich trhu a oslabení postihlo všechny. Trend vygradoval v období od listopadu do prosince, kdy hodnota bitcoinu nebyla daleko od propadu pod 3000 dolarovou hranici. Hlavním důvodem je samozřejmě bublina, která se kolem kryptoměn vytvořila – během roku 2017 se z okrajové záležitosti pro počítačové nadšence se zájmem o ekonomiku stala komodita, do které chtěl investovat téměř každý. Ceny rostly do nelogické výše, v době nehvětšíhp šílenství šplhala cena až na 20 000 dolarů, a pád byl tak jen otázkou času. Jak odborníci předpokládali, v roce 2018 k němu došlo. První a kdysi nejsilnější virtuální měna nyní tvoří zhruba polovinu celkového trhu kryptoměn, jehož hodnota se nyní odhaduje na přibližně 130 miliard amerických dolarů.

Svůj podíl má i zavádění regulací kryptoměn, které tak ztrácejí svou původní decentralizovanou povahu. Pokud regulátoři ovlivňují trh s virtuálními měnami, jejich hodnota strmě klesá.

Předpovědi pro rok 2019

Podle ekonomických expertů se nebude vývoj ceny bitcoinu příliš lišit od vývoje, který byl během roku pozorován i v minulosti. V lednu, tedy době, kdy po Vánocích jen málo lidí investuje, se očekává další mírný propad, nejčernější scénáře hovoří během prvního čtvrtletí dokonce o dosažení hranice pouhých 2000 dolarů. Poté by se měla cena ustálit na současné hodnotě mezi 3000 – 5000 dolary. Kdo chce investovat, měl by zbystřit koncem roku, kdy se předpovídá relativně strmý růst bitcoinu až na 9000 – 10000 dolarů. U ostatních kryptoměn odborníci předpokládají ještě vyšší čísla.

Vyhrocené postoje okolo kryptoměn

Odborníci se shodují, že po období kryptoměnového šílenství, kdy do nich ve velkém investovali i amatérští spekulanti, kteří je považovali za komoditu, již nemůže čekat propad, přichází pochopitelně doba extrémní nedůvěry. Je vidět tradiční schéma bubliny a antibubliny, přitom ani jeden z vyhrocených postojů nemá velkou oporu v realitě. Skutečnou cenu bitcoinu musí najít samotná rukatou, bez balastu názorů z okrajových částí spektra. Trh začínají opouštět investoři, kteří chtěli virtuální měny jen vyzkoušet a svézt se na módní vlně investování do nich, tím se prostředí zklidní. Virtuální měny rozhodně nejsou slepou uličkou a bylo by předčasné je odepsat.

Související

Bitcoin

Kdo máte kryptoměny pozor. Po íránském útoku na Izrael padl Bitcoin nejvíc za rok. Zdraží ropa či zlato?

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.
Bitcoin

Bitcoin stoupá navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes odpoledne středoevropského času překonala psychologickou hranici 60 tisíc dolarů, a to poprvé od listopadu 2021. Po jejím prolomení nyní může být jen otázkou času, než překoná dosavadní historický rekord, takřka 69 tisíc dolarů, jehož dosáhla rovněž v listopadu 2021. Stalo by tak navzdory četným varováním z oficiálních míst, včetně z Evropské centrální banky.

Více souvisejících

Bitcoin

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy