Celosvětový pokrok v oblasti energetické účinnosti podle IEA v letošním roce zrychlil

Celosvětový pokrok v oblasti energetické účinnosti v letošním roce zrychlil, zejména kvůli vysokým cenám energií a narušení dodávek paliv. Celosvětové investice do energetické účinnosti, jako jsou tepelná čerpadla a izolace budov, letos podle předběžných údajů stoupnou o 16 procent na 560 miliard USD (13 bilionů Kč), uvedla ve své dnešní zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Dodala však, že ani toto zvýšení stále nestačí k dosažení cílů v oblasti změny klimatu.

IEA vyzvala vlády, aby upřednostnily snahy o zvýšení energetické účinnosti v budovách a dopravě. Ambice na snížení emisí a omezení růstu teplot se totiž nepodaří splnit jen zaměřením na budování obnovitelných zdrojů energie.

Letošní investice způsobily, že energie se využívá o dvě procenta efektivněji než loni. To je téměř dvojnásobek proti posledním pěti letům. Stále je to však za průměrem čtyř procenta ročně, což je podle IEA v tomto desetiletí nutné k naplnění scénáře nulových čistých emisí do roku 2050.

Podle odhadů IEA se letos v Evropě prodají téměř tři miliony tepelných čerpadel, která k vytápění nebo chlazení budov využívají mechanickou energii poháněnou elektřinou místo fosilních paliv. To je téměř dvojnásobek ve srovnání s prodejem v roce 2019.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 
energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika

Aktuálně se děje

před 51 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy