Tatra jde na odbyt. Vyprodala už téměř vyprodala roční kapacitu výroby

Kopřivnice - Kopřivnické automobilce Tatra se daří, vyprodala už téměř letošní roční kapacitu výroby. Počítala s prodejem 760 a výrobou 735 vozů, výrobní plán ale navýší o desítky aut. Oznámil to dnes mluvčí Tatra Trucks Andrej Čírtek.

Tržby za letošek tak podle Tatry dosáhnou asi tří miliard korun místo původně očekávaných 2,8 miliardy. Minulý rok firma vyrobila 763 a prodala 722 aut a tržby činily zhruba 2,6 miliardy korun."Protože Tatra Trucks dle nové strategie vyrábí všechna vozidla na konkrétní zakázku, nikoli na sklad, a průběžná doba výroby byla zkrácena oproti předešlým letům na přibližně 12 až 13 týdnů, do Vánoc už může firma přijmout zakázky i vzhledem k dodacím termínům komponentů pouze na 30 až 50 vozidel," sdělil generální ředitel automobilky Petr Karásek. Zatím nejúspěšnějším měsícem Tatry byl letos červenec, kdy prodala 97 automobilů za 297,3 milionu korun a náhradní díly za 29,3 milionu.Drtivá většina produkce automobilky je určena na vývoz, a to jak auta, tak i sady dílů. Firmě by tak mohl snížit tržby možný zákaz dovozu aut ze západních zemí do Ruska, o kterém dnes podle agentury Reuters psal ruský deník Vedomosti. K zákazu by podle deníku mohlo Rusko sáhnout, pokud Spojené státy a Evropská unie uvalí další sankce na Moskvu. "Určitě by to Tatra Trucks uškodilo, ale ne výrazně. Do Ruska dodáváme pouze jednotky vozů, a to pro těžební průmysl na Sibiři," řekl ČTK mluvčí firmy Čírtek.Tatra Trucks dodá na Slovensko 166 hasičských speciálůTatra dodá například dodávku 166 hasičských vozů na Slovensko, konkrétně se jedná o typ T815 – 731R32 25 325 6x6.1, což je hasičský speciál tzv. sedmičkové řady, která je oblíbená pro svoji nízkou celkovou výšku. Bude se jednat o zásahové cisternové automobilové stříkačky (CAS30), které pojmou 9000 litrů vody a 500 litrů pěnícího činidla. Nástavby dodá osvědčený výrobce, resp. jeho slovenská pobočka, THT, s.r.o. Minulý rok si stovku automobilů od kopřivnického výrobce pořídili i čeští hasiči.Společnost Tatra Trucks vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Noví majitele získali loni automobilku v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Tatra loni vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008. K začátku letošního srpna zaměstnávala firma 875 kmenových zaměstnanců.

Související

Tatra

Expedice Tatra kolem světa 2 vyráží na cestu, fanoušci se přišli rozloučit

Fanoušci dnes u pražského Rudolfina vyprovodili členy expedice Tatra kolem světa 2 na jejich cestu. Expediční vůz přijel na místo ze Staroměstského náměstí před 12:30, slavnostní odjezd výpravy se uskutečnil krátce po 14:00. Na místě bylo několik stovek lidí. Cestovatelé plánují během tří let ujet přibližně 270.000 kilometrů přes 69 zemí pěti kontinentů.
Vladimír Dlouhý, předseda Asociace malých a středních podniků

Spolupráce Česka a Turecka v obranném průmyslu? Nabídky se hrnou z obou stran

Česká i turecká strana mají obě velký zájem o spolupráci v obranném průmyslu, míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Turecko disponuje obrovským rozpočtem a Česká republika solidními nabídkami, řekl dnes novinářům Dlouhý, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející na pracovní cestě v Turecku českého premiéra Andreje Babiše a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Více souvisejících

tatra

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy