Návod jak se dostat z registru dlužníků

Zamítli vám žádost o půjčku nebo hypotéku kvůli záznamu v registru dlužníků? Pokud si nejste vědomi toho, že někde něco dlužíte, nebo víte, že jste dluh již dávno zaplatili, máme pro vás jednoduchý návod jak situaci řešit.

Do úvěrových registrů se dostanete, pokud neplníte své závazky vůči některému z jeho členů. Na černé listině se tak můžete ocitnout například, pokud nesplácíte úvěr, pokud se na svém běžném účtu dostanete do mínusu, nebo když zaplatíte se zpožděním fakturu mobilnímu operátorovi.

Když se dozvíte, že máte záznam:

1. Požádejte o výpis z registru

Za papírový výpis zaplatíte řádově 100 Kč, pokud si ho necháte zaslat poštou na dobírku, počítejte dvojnásobek. Výrazně levněji vychází zaslání výpisu formou SMS. Tuto službu zavedl registr SOLUS a před podáním žádosti o půjčku ji svým žadatelům preventivně doporučuje například Home Credit a jiné zavedené instituce.

2. Porovnejte si údaje z výpisu se skutečností

Pokud si při pohledu na výpis z registru uvědomíte, že skutečně dlužíte, co nejdříve dluh zaplaťte. Pokud vám informace nic neříkají, spojte se s členem registru, který vás tam nahlásil, a požadujte vysvětlení. Pokud by šlo o opožděnou platbu nebo krátkodobý výkyv na účtu, může být problém v aktualizaci informací ze strany člena registru.

3. Ověřte si, zda byly údaje v registru aktualizovány

Registry aktualizují informace o úhradách pohledávek každý měsíc a uchovávají je 3 – 4 roky. Pokud vám tedy daný člen registru potvrdí, že údaje pravidelně a řádně aktualizuje, kontaktujte příslušný registr a požádejte o sladění záznamů ve spolupráci všech 3 stran. Pokud došlo k zápisu omylem, bude z registru odstraněn. Pokud dluh existoval a byl uhrazen, bude tato informace k zápisu přidána.

Údaje je možné aktualizovat i vymazat

Spotřebitel tedy může v rámci registrů docílit aktualizace údajů o své osobě a vymazání nepravdivých zápisů. Pokud došlo skutečně z vaší strany k výpadku splácení nebo k dočasnému neplnění závazků, údaj vymazat nelze a bude v registru uveřejněn minimálně 3 roky s poznámkou, že dluh sice byl zaplacen, ale v minulosti existoval.

Problémy vám ušetří dobře vybraná půjčka

Abyste se nedostali do problémů se splácením a nemuseli řešit zápis v registru dlužníků, pořiďte si půjčku, která vám pomůže zmírnit těžkosti v případě nečekaných situací. U všech hotovostních půjček od společnosti Home Credit, včetně konsolidace půjček, máte například možnost sjednat si doplňkové služby, díky kterým je možné si odložit až 4x splátku a měnit její výši v průběhu splácení.

Související

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

ÚOHS rozhodl: Na blacklistu veřejných zakázek je další firma

Praha - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj zamítl rozklad podaný společností SIMACEK FACILITY CZ, spol. s r.o., a potvrdil tak napadené prvostupňové rozhodnutí Úřadu, v němž byla uvedené společnosti uložena pokuta ve výši 100 000 Kč a zákaz plnění veřejných zakázek na dobu tří let.

Více souvisejících

registr dlužníků dluhy komerční sdělení

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy