Bohatší Česko: Ekonomika za posledních deset let rostla o 67 procent

Praha - Šéf ČNB Miroslav Singer dnes na tiskové konferenci řekl, že česká ekonomika rostla v letech 1993 až 2013 reálně o 67 procent, zatímco polská o 133 procent, slovenská o 129 procent a maďarská o 48 procent. Obratem ale statistiky zpochybnil.

K dohánění vyspělých zemí dochází v ČR a okolních státech ale podle něj rychleji než na základě běžně používaných temp růstu založených na reálném HDP. Singer totiž zpochybnil výpočty statistických úřadů, které podle něj růsty ekonomik podhodnocují. Neberou dostatečně v potaz zvyšování kvality výrobků.

"Život je nesrovnatelně svobodnější a bohatší než před 25 lety. Životní úroveň se v Česku více než zdvojnásobila," řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. V dnešním rozkolísaném světě je podle něj ČR vnímána stále jako země s velkým potenciálem.

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka připomněl, že v letech 1991 až 1993 se již za tři roky provedlo provést manévr, který změnil profil ekonomiky zaměřené na těžký a zbrojní průmysl a na východ v orientaci na západní trhy.

Někdejší ministr hospodářství Karel Dyba odmítl pojmenování procesu termínem 'šoková terapie'. Připomněl tehdejší obavy z inflační spirály, která by znamenala ztrátu důvěry v transformaci.

Související

Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB

Praha má nový tým investičních expertů, členem je i exguvernér ČNB Singer

Vedení hlavního města ustavilo investiční expertní výbor své organizace Pražská developerská společnost (PDS). Fungovat bude jako poradní sbor ředitele a jedním z jeho pěti členů bude bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní.
Miroslav Singer, guvernér ČNB

Česko má v rámci Evropy jedno "nej". Odborník řekl, zdali to krize změní

Českou politickou scénu zmítají dohady o výši schodku státního rozpočtu, který by měl činit 500 miliard korun. Návrh příslušného zákona byl zatím Poslaneckou sněmovnou puštěný do druhého čtení. Zda je skutečně nutné, aby se erár nacházel v půlbilionovém mínusu, nejsou zajedno ani ekonomičtí experti. Exguvernér ČNB Miroslav Singer tuto myšlenku například podporuje.

Více souvisejících

Miroslav Singer Ekonomika Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy