Penzijní fondy se loni zhodnotily až o jeden a půl procenta

Praha - Penzijní fondy, ve kterých si na důchod spoří přes 4,5 milionu lidí, přinesly v loňském roce klientům zhodnocení až ve výši jednoho a půl procenta. Může za to především nízká inflace.

"U většiny fondů lze očekávat zhodnocení ve výši 1 až 1,5 procenta," řekl Hospodářským novinám Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust, která výsledky jednotlivých fondů spočítala. Fondy sice čísla zveřejní až za několik měsíců, od odhadu se ale příliš lišit nebudou.

Šídlo odhaduje, že nejvíce klientům připíší Allianz a Česká pojišťovna (oba 1,4 procenta) a Axa (1,3 procenta). Nejhorší výsledek podle něj bude mít fond Consequ (0,6 procenta). I tak je to ale pozitivní zpráva, neboť například v roce 2012 se kvůli vyšší inflaci hodnota penzijních úspor snížila o 1,6 procenta. Výnosu ale také napomáhá státní příspěvek ve výši až 230 korun měsíčně.

HN upozorňují, že trend nízké inflace by měl přetrvávat i letos, dosahovat alespoň minimálního zhodnocení ale bude pro penzijní společnosti stále obtížnější, zejména díky všeobecnému poklesu výnosů státních dluhopisů, které stlačují nízké sazby centrální banky. 

Lidé, kteří požadují vyšší zhodnocení úspor, mohou přejít do účastnických fondů, které sice nenabízejí garanci kladného zhodnocení v každém roce a nárok na výplatu peněz v nich vzniká až s důchodovým věkem, většinou ale dosahují vyšších výnosů. Loni svým klientům přinesly od 1,6 do 13,2 procenta.

Účastnické fondy jsou vhodnější zejména pro mladší klienty, zájem o o ně ale až tak velký není. Jen loni stoupl počet účastníků o 137 tisíc, objem prostředků vzrostl o necelé čtyři miliardy korun, kdežto v případě transformovaných fondů to bylo o 32 miliard.

Mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil se domnívá, že důvodem nízkého zájmu je nejistota okolo vývoje penzijní reformy a fakt, že lidé na výnosy tolik nedbají.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy