Farmářské trhy v Ostravě lákají stále více lidí

Ostrava - Zájem Ostravanů o výrobky farmářů roste. Obyvatelé krajského města mají možnost nakupovat výrobky výhradně tuzemských, převážně malých a středních producentů, zatím jen v několika málo obchodech.

Jejich provozovatelé jsou ale s rostoucím zájmem spokojeni a uvažují o dalším rozšiřování, zjistila ČTK. Podstatná část zákazníků jsou stálí klienti, největší zájem mají lidé o masné a mléčné výrobky.

V Ostravě se pravidelně konají farmářské trhy. Výrobky českých farmářů mají zastoupení i v sortimentu některých prodejen zdravé výživy. Nejznámějšími čistě farmářskými obchody jsou ale v Ostravě prodejny z celostátních sítí Náš grunt a Rynek.

Náš grunt má ve městě dvě prodejny, jednu nedaleko centra na Nové Karolině a druhou v Porubě. V Moravskoslezském kraji má prodejnu ještě ve Frýdku-Místku a další chystá v Opavě. Síť vznikla v Praze a původně se jmenovala Český grunt, kvůli rozšiřování na Moravu a do Slezska se přejmenovala. Mluvčí Našeho gruntu Martina Bauerová uvedla, že rostoucí zájem zákazníků je vidět i v růstu tržeb: loni se z 90 milionů meziročně zvýšily na 150 milionů korun.

"Odráží se v tom celkový vývoj společnosti. Zákazníci se odklánějí od supermarketů," řekla mluvčí. Firma se snaží podporovat regionální trh. Má centrální sklad, kde má například konzervované potraviny nebo třeba těstoviny, dodavatele čerstvých potravin se snaží vyhledávat v regionech.

Češi podle mluvčí mají největší zájem o uzeniny a maso. "Nejvíce se prodává šunka, hodně žádané je kuřecí maso, mléčné výrobky a česká vajíčka. Na Ostravsku uzeniny a maso opravdu vedou," řekla Bauerová.

Potvrdil to vedoucí ostravské prodejny na Karolině Stanislav Drábek. "Máme například vyhlášená kuřata z farmy Loužná. Jsou opravdu vynikající, lidé jsou zvyklí, chodí tu pro ně, objednávají si dopředu," řekl Drábek. Stálí zákazníci podle něj mají přehled, ve které dny se vozí jaké zboží, a podle toho si pro ně chodí, nebo si objednávají, a pak si přijdou už pro připravený nákup.

Související

Farmářské trhy

Obchodníci podpořili návrh na snížení DPH u ovoce a zeleniny

Návrh Pirátské strany na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u ovoce a zeleniny kvůli vysoké inflaci považují někteří obchodníci za vhodný. Mohlo by to podle nich podpořit nákupy zdravých potravin, znamenalo by to tedy i větší odbyt pro české farmáře
Farmářské trhy

Senátoři chtějí po Ústavním soudu zrušení zákazu farmářských trhů

Ústavní soud by měl podle senátorů zrušit tři nařízení vlády, která zakazují pořádání farmářských trhů. Návrh podepsalo 57 senátorů ze všech frakcí včetně vládních. Podle nich je toto vládní opatření v rámci boje s koronavirem protiústavní a diskriminační. Oznámil to dnes iniciátor stížnosti Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Více souvisejících

Farmářské trhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy